Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a criticat în termeni duri pe șefii serviciilor de informații pe care i-a acuzat că nu l-au avertizat niciodată că gruparea Hamas plănuia comiterea unui atac pe 7 octombrie. Afirmațiile sale au declanșat un scandal politic și ar putea duce la divizarea Guvernului său de război, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Benjamin Netanyahu a stârnit controverse, după ce nu și-a asumat responsabilitatea pentru eşecurile serviciilor de informații în legătură cu atacul sângeros comis în sudul Israelului. Șeful Guvernului de la Tel Aviv și-a șters ulterior comentariile pe care l-a publicat pe platforma X (fosta Twitter).
"Niciodată, în nicio circumstanţă, premierul nu a fost alertat despre intenţiile belicoase ale Hamas", a scris Netanyahu pe X (ex-Twitter), potrivit AFP.
"Toţi responsabilii din domeniul securităţii, inclusiv şeful serviciului de informaţii militare şi şeful securităţii interne, estimau că Hamas se teme să acţioneze şi caută un aranjament. Aceasta este evaluare care a fost prezentată de mai multe ori premierului şi cabinetului de toţi reprezentanţii securităţii şi de comunitatea de informaţii. Până în momentul în care războiul a izbucnit", a mai spus şeful Guvernului de la Tel Aviv.
În Israel, oficialii de rang înalt - de la şefii armatei şi ai serviciului de spionaj intern Shin Bet până la ministrul de Finanţe, și-au recunoscut cu toții eșecurile pentru a preveni atacurile Hamas. În schimb, Netanyahu nu a făcut acest lucru, amintește Reuters.
Premierul israelian a dat de înțeles doar va exista timp să adreseze întrebări dificile după război.
Întrebat despre afirmațiile lui Netanyahu, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene (IDF) a refuzat să răspundă, spunând doar: ”Suntem acum în război, concentraţi pe război”.
Benjamin Netanyahu, criticat chiar și de actualii aliați
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost criticat de foști și actuali aliați. Printre aceștia se numără și Benny Gantz, fost ministru al Apărării, ce face parte în prezent din Cabinetul de război.
Gantz a transmis că Netanyahu ar trebui să-şi retragă afirmaţiile şi să lase deoparte această problemă.
"Când suntem în război, leadershipul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, să decidă să facă ceea ce trebuie şi să întărească forţele astfel încât acestea să poată îndeplini ceea ce le cerem", a scris Gantz pe platforma X.
În schimb, deputatul de opoziţie Avigdor Lieberman, fost ministru al apărării într-un cabinet condus de Netanyahu, l-a acuzat pe premierul israelian că nu este interesat de soarta ostaticilor, ”ci doar de politică”.
”Am văzut Twitter-ul său de peste noapte, ceea ce indică un singur lucru: nu-l interesează securitatea, nu-l interesează ostaticii, ci doar politica”, a menționat Lieberman, conform sursei citate.
Mai mult, Yossi Cohen, care a condus agenţia de spionaj Mossad sub guvernele anterioare ale lui Netanyahu, a declarat pentru Israel Radio: "Îţi asumi responsabilitatea de la început, nu de la mijloc”
Netanyahu și-a șters mesajul critic și l-a înlocuit cu scuze
Inițial, Netanyahu a publicat mesajul critic la adresa șefilor serviciilor de informații, spre mijlocul nopţii, după o conferinţă de presă. Ulterior, a fost retras de pe platforma X și înlocuit cu un mesaj cu scuze.
"Am greşit. Ceea ce am spus după conferinţa de presă nu ar fi trebuit să fie spus şi îmi cer scuze. Îi sprijin total pe toţi responsabilii din domeniul securităţii. Îi susţin pe şeful Statului Major, pe comandanţii şi soldaţii Tsahal (armata israeliană) care sunt pe front şi care se bat pentru căminul nostru. Împreună vom învinge", a scris Netanyahu.
Netanyahu și-ar fi compromis viitorul politic
În cursul conferinţei sale de presă, împreună cu ministrul apărării, Yoav Gallant, şi Benny Gantz, membru al cabinetului de război restrâns, premierul a admis un "eşec teribil".
"Am avut aici un eşec teribil şi acesta va fi examinat până la capăt. Promit că nu va fi nici măcar o piatră neîntoarsă. Pentru moment, misiunea mea este de a salva ţara şi a-i conduce pe soldaţi la o victorie totală asupra Hamas şi a forţelor răului", declarase Netanyahu, înainte de a posta mesajul său care îi incrimina pe responsabilii militari.
Numeroşi analişti politici în Israel cred că că viitorul carierei politice al lui Netanyahu este puternic compromis pentru că nu a fost în măsură să asigure protecţia populaţiei, una dintre promisiuniule sale electorale.
Aceasta ar putea să însemne sfârşitul politic pentru şeful Likud, care deţine în Israel recordul longevităţii în funcţia de premier, dacă o comisiei de anchetă independentă ar stabili responsabilitatea sa în neglijenţa care a precedat masacrul din 7 octombrie, soldat cu peste 1.400 de morţi, în principal civili, şi majoritatea în ziua atacului Hamas.