Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referință până la nivelul de 2 la sută. Măsura ar trebui să mai stăvilească valul inflaționist din țările zonei euro.
La ședința de joi, ultima din acest an, banca centrală a operat o nouă majorare a dobânzii de referință, dar cu un procent mai mic comparativ cu precedentele două ședințe. Rata de bază a crescut acum cu 0,5 punte procentuale, față de 0,75 puncte anterior. Totuși, în condițiile în care zona euro se confruntă cu o inflație destul de mare, autoritatea monetară a avertizat că vor urma noi creșteri ale dobânzilor.
„Ratele dobânzilor vor trebui în continuare să crească semnificativ, într-un ritm constant, pentru a atinge niveluri suficient de restrictive care să asigure revenirea inflației la ținta noastră de 2% pe termen mediu. Menținerea ratelor dobânzilor la niveluri restrictive va reduce în timp inflația prin atenuarea cererii”, a explicat Christine Lagarde, președintele BCE.
Decizia Băncii Centrale Europene vine după o mișcare similară a autorităților monetare din Marea Britanie și SUA. Totuși, rata dobânzii din Europa - de 2 la sută, este semnificativ mai mică în comparație cu 3,5 la sută în Marea Britanie și 4,5 la sută în SUA.
Ajustarea ratelor dobânzilor este unul dintre principalele instrumente utilizate de băncile centrale pentru a combate creșterea prețurilor, care au atins niveluri record în mai multe țări. Scumpirile sunt alimentate în principal de războiul Rusiei din Ucraina, dar și de problemele generate de pandemia de COVID.