Reglementările mai stricte ale Uniunii Europene în ceea ce privește migrația încep să aducă primele rezultate, potrivit raportului preliminar al Frontex pentru anul trecut. Numărul intrărilor ilegale în spațiul comunitar s-a redus cu aproape 40%, comparativ cu 2023. Totuși, situația este destul de complicată la granița cu Belarus. Oficialii europeni acuză guvernul de la Minsk că trimite migranți în Polonia, ca parte a războiului hibrid de destabilizare a Europei.
Migrația ilegală a scăzut cu 38%
Intrările ilegale în țările Uniunii Europene au fost în 2024 la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. În total, au fost înregistrate 239 de mii de traversări ilegale ale frontierei, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă - Frontex. Este vorba de o scădere cu 38%, față de 2023.
Vít Novotný, cercetător principal Centrul Martens: „A scăzut mult ca urmare a sprijinului acordat de UE autorităților tunisiene și libiene, care interceptează navele ce se îndreaptă spre Uniunea Europeană. A existat, de asemenea, o scădere sau o scădere accentuată pe ruta balcanică, ruta Balcanilor de Vest. Cred că, în acest caz, explicația este diferită. Este vorba, probabil, de efortul UE de a colabora cu țările din Balcanii de Vest pentru a armoniza politica lor de vize cu cea a UE.”
Numărul trecerilor ilegale a frontierei pe rutele din Mediterana Centrală și Balcanii de Vest a scăzut cu 59 și, respectiv, 78% într-un an. În schimb, fluxul de migranți care a ajuns în Insulele Canare a crescut cu 18%, punând presiuni suplimentare pe Spania. Situația este destul de complicată și la frontierele terestre estice ale UE, unde numărul traversărilor s-a triplat. Asta din cauza Belarusului care încearcă să folosească migranții pentru a destabiliza comunitatea europeană.
Eleonora Milazzo, cercetător Migration Policy Centre: „Fluxurile de migrație ilegală nu dispar ca urmare a acestor politici, dar traseele și nivelul de risc pentru viețile oamenilor s-ar putea schimba. Prin urmare, măsurile sporite de supraveghere sau de descurajare de-a lungul anumitor rute ar putea influența schimbarea acestora.”
Peste 2.300 de persoane au murit sau au fost date dispărute în 2024
Chiar dacă tendința pare a fi una pozitivă, cifrele ar trebui interpretate cu precauție, spun experții, deoarece unele intrări ilegale nu sunt depistate. De asemenea, nu există o distincție între migranții economici și solicitanții de azil.
Sergio Carrera, cercetător principal la CEPS: „Câte dintre persoanele care au încercat să ajungă, în ciuda numeroaselor dificultăți cu care s-au confruntat pentru a scăpa de nesiguranță și de război, câte dintre aceste persoane reprezintă solicitanți de azil, persoane care solicită în mod legitim azil și care au dreptul la azil în Europa? Câte dintre persoanele din spatele acestor statistici și-au pierdut viața în drumul lor spre Europa?”
Potrivit Organizației Națiunilor unite, numai în 2024, peste 2.300 de oameni au fost dați dispăruți sau au murit încercând să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.