Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Blocarea grupărilor teroriste și distrugerea fabricilor de arme chimice și droguri din Siria, pe agenda marilor puteri

Șefii diplomațiilor din Statele Unite, Uniunea Europeană, Turcia și lumea arabă s-au reunit în Iordania, pentru a discuta despre soarta Siriei. Dincolo de bucuria oamenilor care au celebrat în stradă prăbușirea regimului Bashar al Assad, marea miză este blocarea ascensiunii grupărilor teroriste de tipul ISIS și distrugerea stocurilor de arme chimice.

La începutul săptămânii, miniștrii de externe din UE vor discuta despre modul în care Uniunea va contribui la reconstrucția țării.

Soarta Siriei, le agenda marilor puteri ale lumii

Statele Unite și aliații sunt în contact direct cu gruparea rebelă Al-Sham, care a răsturnat regimul Assad. Occidentul și statele din regiune, ai căror diplomați s-au reunit în Iordania, vor să se asigure că Siria va face trecerea la un sistem politic stabil. Într-o declarație comună, participanții la summit au transmis sprijinul pentru o tranziție pașnică și pentru integritatea teritorială a Siriei. În același timp, Occidentul promite să pună umărul la reconstrucția țării.

Kaja Kallas, înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe și securitate al UE: „Luni, vom avea o reuniune a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, în cadrul căreia vom discuta și angajamentul nostru pentru Siria și alte aspecte legate de consolidarea Siriei."

Hakan Fidan, ministrul de Externe al Turciei: „Nu putem permite niciodată terorismului să profite de perioada de tranziție din Siria, trebuie să ne coordonăm eforturile și să învățăm din greșelile din trecut. Orice greșeală ar duce la un flux de migrație ilegală."

Pe lângă stocurile de arme chimice, Siria este și locul unde a funcționat cea mai mare fabrică de amfetamine Captagon, așa-zisul drog al jihadiștilor. Cândva o fabrică obișnuită, în 2018 a fost confiscată de regimul Assad de la proprietarul ei și transformată în cel mai mare producător de Captagon din lume. A fost una dintre principalele surse de finanțare a regimului.

Înainte de a fugi din calea insurgenților, loialiștii lui Assad au incendiat fabrica situată în apropiere de Damasc.

Firas al-Toot, proprietarul fabricii confiscate de regimul Assad: „De la căderea regimului, colaboratorii lui Assad au plecat. Colaboratorii lui Assad au venit aici și au controlat acest loc. Când am venit aici, l-am găsit în flăcări. Au venit noaptea și au ars drogurile, dar nu au putut arde totul."

Potrivit estimărilor emise de guvernele occidentale, comerțul ilegal cu pastile Captagon a generat miliarde de dolari pentru Assad. Fostul proprietar a făcut apel la gruparea insurgenților să ajute la securizarea fabricii. Noul guvern sirian va decide ce va face cu pastilele confiscate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE