Un raport CIA arată că România se află pe locul doi la nivel mondial în ceea ce privește rata mortalității. Astfel, țara noastră se situează înaintea Ucrainei, care ocupă doar locul șase, iar Rusia se situează abia pe locul șapte.
Informațiile, publicate pe “CIA The World Factbook” vizează anul 2022, dar nu precizează dacă estimările au fost făcute înainte sau după declanșarea războiului din Ucraina.
În ceea ce privește rata natalității, România ocupă locul 207 dintr-un număr total de 228 de țări monitorizate. Oficialii români spun că țara noastră se confruntă cu “un declin demografic fără precedent”.
Datele CIA vin în momentul în care informațiile privind ultimul recensământ din România sunt filtrate și analizate.
România, pe locul doi și la nașteri premature în UE
România ocupă locul 2 în Europa la nașteri premature, potrivit Eurostat, iar 4 din 10 copii născuți înainte de termen nu au șanse să trăiască pentru că cu au unde să fie tratați.
Incubatoarele sunt puține, personalul medical nu este suficient specializat, iar, în pandemie, tot mai puține femei au ales să meargă la medic. O altă problemă ar fi că în țara noastră multe minore devin mame. Potrivit Asociației Prematurilor, în 2021, aproape 7.500 de minore, cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, au devenit mame.
Pentru a salva un bebeluș născut prematur e nevoie de până la 40 de mii de euro. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Sănătății ar putea să aloce peste 80 de milioane de euro pentru modernizarea secțiilor de nou-născuți și achiziționarea unor echipamente noi.
Lipsa dotărilor. Cauza mortalității infantile
Lipsa echipamentelor medicale și a comunicării între medici și mame sunt principalele probleme, spune Ștefania Mircea, coordonatorul programului de reducere a mortalității infantile și dotare a maternităților, Salvați Copiii.
Cum se poate îmbunătăți situația
„Contează foarte mult echipamentele medicale care ajung în spitale, ele devin din ce în ce mai performante și pot fi folosite de medici pentru a face asistarea copiilor mult mai devreme și mai rapidă. Pentru a scădea numărul trist e nevoie de o educație a mamelor, pentru că foarte multe femei ajung la medic cu sarcini care nu sunt monitorizate, pe ultima sută de metri, pentru a naște și, atunci, sunt descoperite malformații. Este nevoie de implicarea medicilor de familie pentru că în străinătate medicii din zonele defavorizate se implică în asistarea gravidelor și există o strânsă legătură între obstetrician și medicul de familie”, spune Ștefania Mircea.