Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin nu exclude schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei. ”Urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă în lume”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că nu consideră întrunite condițiile pentru utilizarea armelor nucleare, însă a evidențiat că nu exclude o modificare a doctrinei nucleare a Rusiei, relatează agenția Reuters. Cu toate acestea, Putin a afirmat că nu este nevoie să se recurgă la arme nucleare pentru a asigura victoria forțelor ruse în Ucraina, acesta fiind considerat cel mai puternic semnal dat de liderul de la Kremlin că nu ar urma să aibă loc un atac nuclear.

În condițiile în care militarii ruși au făcut progrese în ultimele luni pe frontul din estul Ucrainei, Putin a afirmat că nu vede condițiile pentru folosirea armelor nucleare și a cerut ca oamenii să nu mai abordeze acest subiect.

În schimb, Vladimir Putin, care conduce una dintre puterile nucleare ale lumii, a afirmat că nu exclude realizarea unor schimbări în doctrina nucleară a Rusiei, prin care sunt descrise condițiile în care pot fi folosite astfel de arme. De asemenea, liderul de la Kremlin a menționat că, dacă va fi nevoie, Rusia ar putea testa o armă nucleară, deși nu consideră necesar acest lucru în acest moment.

Putin a reacționat după ce a fost întrebat de Serghei Karaganov, un influent analist rus, dacă ar trebui să țină un ”pistol nuclear la tâmpla” Occidentului în legătură cu Ucraina.

”Utilizarea (armei nucleare, n.red) este posibilă într-un caz excepțional - în cazul unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. Nu cred că s-a ajuns la o astfel de situație. Nu există o astfel de necesitate", a declarat Vladimir Putin la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

”Dar această doctrină este un instrument viu și urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și nu excludem să facem unele modificări la această doctrină. Acest lucru este legat și de testarea armelor nucleare”, a adăugat liderul de la Kremlin, potrivit sursei citate.

De ce prevede doctrina nucleară a Rusiei

Publicată în 2022, doctrina nucleară a Rusiei stabilește condițiile în care președintele rus ar lua în considerare folosirea armei nucleare: în general, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea de arme convenționale împotriva Rusiei „atunci când însăși existența statului este amenințată”.

”Dacă este necesar, vom efectua teste. Până în prezent, nu este nevoie nici de acest lucru, deoarece capacitățile noastre informaționale și informatice ne permit să producem totul în forma sa actuală”, a mai spus Putin.

În 2023, Serghei Karaganov a propus lansarea unui atac nuclear limitat asupra unui membru NATO din Europa pentru a forța Occidentul să se retragă din conflictul din Ucraina și a evita astfel al Treilea Război Mondial.

Președintele american Joe Biden a relaxat săptămâna trecută unele restricții privind folosirea de către Ucraina a armamentului american în interiorul Rusiei, ceea ce a determinat Moscova să lanseze avertismente cu privire la o escaladare periculoasă a conflictului.

Putin a declarat miercuri că ar putea desfășura rachete convenționale la o distanță de lovire a Statelor Unite și a aliaților săi europeni dacă aceștia vor permite Ucrainei să lovească Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune. El a mai spus că Occidentul a greșit când a presupus că Rusia nu va folosi niciodată arme nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE