Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD și PNL, dispută pe marginea legii pensiilor - și nu numai - în plină campanie

Față în față cu electoratul, politicienii devin mai sensibili decât de obicei la presiunile și tensiunile din societate și se mobilizeaza cum rareori o fac în momentele obișnuite, în care nu există fără alegeri. Sunt selectivi, însă, atunci când vine vorba de ce proiecte aleg să promoveze.

Le preferă pe cele cu impact major și cu potențial mare să aducă voturi. Un exemplu e legea pensiilor militare, pe care PSD și PNL se întrec să o modifice. În schimb, de pensiile persoanelor cu dizabilități sau de cele ale minerilor - și ele mai mici - după recalculare, nu mai suflă nimeni o vorbă.

PSD și PNL, dispută pe marginea legii pensiilor, în plină campanie

Pe 11 septembrie 2024, șapte parlamentari ai PNL au depus o propunere legislativă prin care vor ca pensiile militarilor să fie indexate de câte ori crește solda de grad.

Art. 59' - „(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.”

După o lună, legea a ajuns de la Senat la Camera Deputaților, care e decizională. Iar PSD și PNL se luptă care dintre ele să capitalizeze mai mult de pe urma propunerii care ar majora pensiile militarilor.

Gabriel Andronache, deputat PNL: „Spre surprinderea noastră, nu am fost sprijiniți în aplicarea procedurii de urgență, adică dezbaterea în maximum o săptămână, la Camera Deputaților, de către colegii noștri din Partidul Social Democrat."

Alina Manolache, jurnalist Euronews: „Social-democrații reclamă că liberalii nu au fost fairplay. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au convenit să depună împreună, la Parlament, un proiect de guvern privind pensiile militarilor. Liderii PNL nu au așteptat decizia Guvernului, au depus singuri, la Parlament, o inițiativă legislativă.”

Marius Budăi, fost ministru al Muncii, deputat PSD: „Legea a fost elaborată, a trecut de Parlament, jalonul a trecut de Parlament, și acum suntem în această situație, cu o întrecere pe proiecte care mai de care. Atunci când au fost la guvernare - și domnul Ciucă a fost prim-ministru, ministru al Apărării, a fost și premier - și nu a rezolvat această problemă, dar acum, în campania electorală, văd așa o întrecere pe proiecte."

Nu toate categoriile profesionale sunt tratate cu aceeași atenție. De exemplu, minerii, aflați printre cei care au pierdut sume considerabile odată cu recalcularea pensiilor, au protestat în fața Guvernului și au cerut întâlnire cu premierul.

Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului: „Premierul a avut ședință de guvern, astăzi, în timp ce protestatarii erau în piață.”

Într-o situație similară au fost câteva săptămâni bune și persoanele cu dizabilități, nemulțumite de asemenea de legea recalcularii pensiilor, în urma căreia veniturile le-au scăzut și cu 80%. Până la urmă, guvernanții au convenit să compenseze pierderile prin acordarea unui coeficient de solidaritate, prin modificarea unei alte legi, nu pe cea a pensiilor.

Alina Manolache, jurnalist Euronews: „De la discuția reprezentanților persoanelor cu dizabilități cu Guvernul nu s-a mai întâmplat nimic. Coeficientul de solidaritate nu este soluția, reclamă asociațiile de profil.”

Dacă pensia e un drept câștigat, mai greu de retras, indemnizațiile de tipul acestui coeficient de solidaritate azi sunt, mâine nu sunt, în funcție de voința vremelnică a guvernelor, explică pensionarii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE