Au fost proteste violente la Ierusalim, unde mii de oameni au ieșit în stradă și au cerut încetarea războiului din Fâșia Gaza, dintre Israel și organizația militantă palestiniană Hamas. Protestatarii solicită și demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu.
Între timp, armata Tel Avivului continuă operațiunile în regiune, iar mii de civili sunt afectați de lipsa alimentelor și a apei potabile.
Protestatarii, care au venit la reședința lui Nenayahu, din Ierusalim, aveau fotografii ale ostaticilor ținuți de Hamas în Fâșia Gaza. Poliția i-a acuzat de tulburarea liniștii și a intervenit în forță.
Proteste violente la Ierusalim și în fața casei lui Netanyahu
Protestatar: "Protestăm la adresa guvernului care prelungește inutil războiul și nu ajunge la o înțelegere pentru a-i aduce înapoi pe toți cei care au fost răpiți".
Protestatarii au blocat și o autostradă importantă din centrul Israelului, pentru a protesta la decizia recentă a Curții Supreme de a ordona tinerilor ortodocși să se înroleze pentru serviciul militar.
Serviciul militar este obligatoriu pentru majoritatea bărbaților și femeilor din Israel, dar partidele ultra-ortodoxe, puternice din punct de vedere politic, obținuseră scutiri pentru adepții lor. Însă Curtea Supremă a decis că sistemul de scutiri este ilegal. Decizia ar putea duce la prăbușirea guvernului premierului Benjamin Netanyahu. Partidele ultraortodoxe și adepții lor se opun oricărei schimbări în sistem.
Protestatarii s-au întins la pământ pe autostradă, iar poliția i-a ridicat.
"Toate persoanele ortodoxe preferă să meargă la închisoare și nu la armată", a spus un tânăr protestatar.
Ultra-ortodocșii reprezintă aproximativ 13% din populația Israelului. Dar sub sistemul politic fragmentat al țării, aceștia dețin o putere politică semnificativă, potrivit Washington Post.
Partidele-cheie din coaliția de guvernare a lui Netanyahu ar putea forța noi alegeri dacă decid să părăsească guvernul.
Criza se aprofundează în Gaza
După aproape nouă luni de război în Fâșia Gaza și a eforturilor eșuate de eliberare a tuturor ostaticilor israelieni ținuți de Hamas, populația din Israel este din ce în ce mai divizată. Tot mai multă lume este nemulțumită de politicile premierului Benjamin Netanyahu, care se opune unui armistițiu de încetare a focului.
Între timp, palestinienii fug din taberele de refugiați de lângă orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, unde armata Israelului își continuă operațiunile terestre, dar și bombardamentele.
Refugiat: "Nicăieri nu suntem în siguranță. În fiecare zi trebuie să fim strămutați. În urmă cu o oră au bombardat chiar aici. În fiecare noapte nu putem dormi, întrebați pe oricine de aici, nu putem dormi. Suntem îngrijorați pentru copiii noștri. Aș putea să rămân aici, dar îmi fac griji pentru copii, mă tem că vor fi uciși. Am pierdut deja mulți. Acesta este motivul pentru care am plecat".
Refugiat: "Nu există niciun loc pe care să-l putem numi sigur. Căutăm doar un loc în care să ne putem odihni. Am fost foarte epuizați aici. Nu prea este apă. E sărată. Nimeni nu ne-a ajutat aici, am fost blocați aici timp de două luni și nimeni nu ne-a dat nimic."
Armata israeliană a emis noi ordine de evacuare a civililor și din orașul Gaza, cel mai mare din regiune. Acesta a fost puternic bombardat la începutul intervenției militare, iar mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.
- Peste 600 de soldați Israelieni au fost uciși și zeci de mii de rezerviști au fost mobilizați în războiul din Gaza.