Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc a donat 200.000 de euro din contul personal, înainte să moară. Unde au ajuns banii

Papa Francisc a donat 200.000 de euro din contul personal pentru a ajuta un centru de detenție pentru minori din Roma. Dezvăluirea a fost făcută de episcopul Benoni Ambăruș, responsabil cu pastorația penitenciarelor și cu caritatea la Roma.

Monseniorul Benoni Ambăruș a declarat presei italiene că, înainte de moartea sa, papa a donat 200.000 de euro din contul său personal unei fabrici de paste care funcționează într-o închisoare pentru minori, Casal del Marmo.

„I-am spus că avem o ipotecă mare pentru această fabrică de paste și dacă o putem reduce, vom scădea prețul pastelor, vom vinde mai mult și vom angaja mai mulți băieți”, a declarat Ambăruș pentru ziarul La Repubblica, potrivit euronews.com. „El a răspuns: „Am terminat aproape toți banii, dar mai am ceva în cont". Și mi-a dat 200.000 de euro".

Încă slăbit, Papa Francisc a vizitat deținuții, cu câteva zile înainte să moară

Ambăruș a descris cum, pentru Joia Sfântă de săptămâna trecută, papa și-a investit ultimul dram de energie pentru a vizita închisoarea Regina Coeli.

„Îmi amintesc de un om obosit, care se târa, dar striga cu prezența sa nevoia de atenție pentru deținuți. El s-a târât pentru ei, până la ultima suflare. De aceea, deținuții au văzut speranță în el. Un părinte a murit pentru ei".

Episcopul a amintit și de deschiderea Porții Sfinte de la Rebibbia, cu ocazia inaugurării jubiliare din decembrie anul trecut, când Papa l-a dorit alături de el.

„A fost emoționant, dar mai ales pentru acei oameni”, a spus Ambăruș. „S-au simțit văzuți”.

În timpul celor puțin peste 12 ani de pontificat, Papa a vizitat în mod regulat centrele penitenciare și a făcut apel la protejarea demnității deținuților.

În decembrie anul trecut, pentru a marca începutul celebrărilor Anului Jubiliar, sau Anul Sfânt, Francisc a deschis una dintre ușile sfinte în cadrul acestui eveniment, marcat de Vatican la fiecare 25 de ani, la penitenciarul Rebibbia din Roma, gest interpretat drept o declarație de intenție și un semn al recunoașterii de către papă a persoanelor aflate în penitenciare.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște

Papa Francisc a murit în dimineața zilei de luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la reședința sa de la Vatican, Casa Santa Marta, din cauza unui accident vascular cerebral.

Anunțul decesului Papei Francisc a fost făcut de cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.

Cardinalul Kevin Farrell: „Dragi frați și surori, cu profundă tristețe, sunt nevoit să anunț moartea Sfântului nostru Părinte, Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, episcopul Romei, Papa Francisc s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați.”

În ultimele luni, Suveranul Pontif se confruntase cu mai multe probleme de sănătate, de natură respiratorie.

Decesul Suveranului Pontif pune în mișcare un proces lung și meticulos care include o serie de proceduri clare și obiceuri vechi de sute de ani.

Perioada dintre moartea Papei și alegerea succesorului său se numește interregnum. În acest timp Biserica Catolică răspândește lumii moartea Papei, fiind o procedură lungă și plină de simbolism.

Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție, numită sede vacante, adică „scaunul este vacant”, timp în care conducerea Bisericii este predată temporar Colegiului Cardinalilor, cu toate că ei nu pot lua decizii majore până când nu este ales un nou Papă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE