Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Inteligența artificială, limitată în România. Închisoare de până la 2 ani, pentru cei care încalcă legea

Mai mulți parlamentari au venit cu o inițiativă legislativă prin care cer restricționarea conținuturilor de tip imagine, înregistrare audio sau înregistrare video create, cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA), asta deși premierul Ciucă are drept consilier un dispozitiv dezvoltat pe baza IA.

Proiectul a fost semnată de 39 parlamentari de la PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor, potrivit Agerpres.

”Imaginile, înregistrările audio și video de tip Deepfake pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului.

Realizarea și distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituții ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, arată autorii proiectului.

Anunţul de tip avertisment care va fi plasat vizibil, pe cel puţin 10% din suprafaţa de expunere şi pe întreaga derulare a conţinutului de tip Deepfake (Fals server) realizat şi difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii, va avea următorul conţinut: "Acest material conţine ipostaze imaginare".

Încălcarea acestor dispoziţii va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu amendă penală sau cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, mai prevede proiectul.

"Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenţei artificiale (IA), a tehnicilor de creare a realităţii virtuale (RV), precum şi avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învăţare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară şi importantă intervenţia legiuitorului pentru limitarea efectelor maliţioase ale conţinutului în imagini, în înregistrări audio şi video. Specialiştii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos şi are un impact mult mai puternic decât ştirile false cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media, respectiv text, fotografie, video, audio", au explicat parlamentarii PSD Eugen Bejinariu şi Robert Cazanciuc, în expunerea de motive a proiectului.

ChatGPT, interzis în Italia

Italia a interzis temporar ChatGPT, după ce mesajele și date despre plățile efectuate de unii dintre utilizatori au fost divulgate altor persoane. De asemenea, specialiștii autorității italiene au pus la îndoială existența unui temei legal pentru ca OpenAI să colecteze cantități masive de date utilizate pentru a dezvolta algoritmii ChatGPT și și-au exprimat îngrijorarea că sistemul ar putea genera uneori informații false despre persoane.

Tehnologia de inteligență artificială generativă, precum ChatGPT, este concepută în așa fel încât să gestioneze un volum uriaș de date, inclusiv cărți digitale și informații publicate pe Internet, și este capabilă să genereze texte ca și cum ar fi scrise de oameni.

Aceste sisteme au stârnit controverse în domeniul tehnologiei, dar au generat și temeri în rândul oficialilor, al autorităților de reglementare și chiar al liderilor din industria tehnologică cu privire la posibilele riscuri etice.

Totodată, alte autorități de reglementare din Europa iau în calcul aplicarea de măsuri, după demersurile făcute de Italia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE