Șoferii care circulă pe benzile destinate autobuzelor din Capitală, sau pe liniile de tramvai, ar putea fi filmați de camerele de bord cu care vor fi dotate toate mijloacele de transport în comun.
Imaginile vor ajunge apoi la poliție, iar contravenienții vor fi amendați, prevede un proiect al Municipalității. Autoritățile spun că actul normativ ar urma să intre în vigoare, cel mai târziu la finalul anului.
Pentru a putea da sancțiuni pe baza imaginilor, trebuie schimbat Codul Rutier. Acum, acesta prevede că doar polițștii pot constata abaterile în trafic.
George Drăgan este șofer la STB de 16 ani. El spune că în ultima perioadă vede tot mai mulți conducători auto care circulă pe banda destinată autobuzelor sau care opresc ori staționează în apropierea stațiilor.
”Suntem nevoiți să ieșim foarte greu după dânșii, avem autobuze de 18 metri. Este foarte greu să ieși după unul care îți oprește în față la câțiva metri.”, a declarat George Drăgan.
Peste jumătate dintre mașinile STB au deja cameră de bord
700 din cele 1.200 de mijloace de transport ale Societății de Transport București au deja camere de bord, iar celelalte vor fi dotate până la finalul anului, spune inițiatorul proiectului, viceprimarul Stelian Bujduveanu.
Numărul de înmatriculare al autovehiculelor care circulă pe banda destinată autobuzelor, sau pe linia de tramvai, va fi înregistrat automat, iar imaginile vor fi transferate poliției locale sau Brigăzii Rutiere. Polițiștii vor înștiința proprietarul mașinii, care va trebui să comunice numele celui care a fost la volan și pe numele căruia va fi trimisă amenda.
Viceprimarul Capitalei spune că această măsură va ajuta la fluidizarea transportului în comun.
”Cu siguranță, până la finalul anului toate autovehiculele trebuie să fie dotate cu camere de dotate așa cum este peste tot în lume, face parte din planul de digitalizare al transportului în comun, iar într-o perioadă cât mai scurtă, vorbim de omologarea camerelor existente, ar trebui să intre într-o lună de zile în vigoare.
Trebuie să facem teste, să vedem cum funcționează sistemul împreună cu Poliția Locală.”, a anunțat Stelian Bujduveanu - viceprimarul Capitalei.
Șoferii care circulă pe benzile destinate transportului public local pot fi amendați în funcție de două situații. Spre exemplu, pe Bulevardul Iuliu Maniu din Capitală, unde există mai multe benzi de circulație și această bandă de autobuz, șoferii pot fi amendați cu sume cuprinse între 990 și 1.320 de lei, pentru că nu respectă circulația pe benzi.
O altă situație poate fi întâlnită pe Bulvardul Regina Elisabeta, acolo unde există o singură bandă, destinată transportului public, iar șoferii pot fi amendați cu sume cuprinse între 330 și 495 de lei, pentru că nu respectă indicatorul de acces interzis.
Șoferii se pot încadra pe banda destinată transportului în comun sau taximetrelor cu 50 de metri înainte de intersecție, pentru a face dreapta. În această situație nu vor fi sancționați.