Coaliția PSD-PNL-UDMR a decis la finalul anului trecut să înființeze "Departamentul pentru eficiență guvernamentală", după modelul DOGE introdus de Elon Musk în Statele Unite.
Numai că proiectul a rămas doar pe hârtie, iar premierul a declanșat o investigație pentru a vedea ce ministere nu au redus risipa bugetară. În tot acest timp, datoria publică a țării continuă să crească.
Ce s-a întâmplat cu varianta românească a "DOGE"
Ordonanța "Trenuleț" adoptata la finalului anului trecut de Executiv a prevăzut și un articol prin care ar fi trebuit să apară "Departamentul pentru eficiență guvernamentală". Premierul Marcel Ciolacu a declarat, pe 30 decembrie, că s-a inspirat din SUA.
”Vom prelua un model deja consacrat și vom înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. Precizez, că în acest departament va fi cu specialiști din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono.”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Într-un răpuns oferit pentru Euronews, Executivul spune acum că "nu există personal dedicat pentru acest departament" și "reducerea cheltuielilor este un obiectiv urmărit constant de Guvern".
Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan ar fi trebuit să supravegheze activitatea acestei entități, dar plecarea liderului PNL la Palatul Cotroceni a dat planurile peste cap.
Din acest motiv, nu a mai fost înființat niciun departament propriu-zis. Guvernul încearcă acum să reducă din mers risipa bugetară din instituțiile publice.
Partidul Național Liberal este de părere că funcționarea acestui departament nu ar mai fi justificată. Președintele interimar al partidului, Cătălin Predoiu, a fost întrebat despre soarta departamentului: "Ideea nu este abandonată, se discută despre ajustare din punct de vedere al eficienței guvernamentale. După cum știți, arhitectura ministerelor a devenit mai suplă. Au fost eliminate o serie de poziții.
(Nu se mai face acel departament?) Din moment ce luăm pe fiecare minister în parte această politică și o punem în aplicare, este același lucru", a declarat Predoiu, după ultima ședință a PNL.
Premierul a trimis Corpul de Control la toate ministerele
Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la toate cele 16 ministere pentru a vedea ce instituții nu au redus cheltuielile publice. Potrivit surselor Euronews, șeful Executivului ia în calcul inclusiv demiterea miniștrilor care nu au oprit risipa banului public. Și ministrul Finanțelor a tras un semnal de alarmă.
”Se reduc costurile de funcționare cu bunuri și servicii cu 5% în fiecare lună. Într-adevăr, salariile sunt mai mari în ianuarie decât în ianuarie 2024, pentru că anul trecut au avut loc majorări salariale pe parcursul anului. Ultima majorare cred că a fost în septembrie. Nu avem voie să avem creșteri lună pe lună, diferențe lună pe lună, din septembrie încolo. Ținem sub control aceste cheltuieli, așa cum am mai menționat, la fiecare minister și trebuie să se încadreze în buget”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, pe 3 aprilie.
România are în prezent unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE și s-a angajat în fața Comisiei Europene că va reduce treptat diferența între venituri și cheltuieli.
Misiunea este, însă, una dificilă. Asta pentru că în jur de 80% din bugetul naţional se duce pe pensii, salariile bugetarilor și alte beneficii sociale.