Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a declarat, la Euronews România, că autoritățile ar trebuie să pună accent pe măsuri de prevenția pentru a stopa consumul de droguri în școli. În opinia ei, testarea este mai mult o soluție de integrare ulterioară într-o clinică, a precizat fostul ministru. Mai mult, Ecaterina Andronescu că ministrul de Interne ar trebui să trimită forțe de ordine să patruleze prin zona școlilor pentru a-i speria pe dealerii de droguri.
În direct la Euronews România, Ecaterina Andronescu a afirmat că problema consumului de droguri în școli ar trebui tratată în ”cheia îngrijorării maxime”.
”Sunt ani buni de când pluteau sacii cu droguri pe Marea Neagră și până acum nu am auzit instituțiile abilitate să ne povestească cât de grea este bătălia cu dealerii și consumatorii de droguri. Mi-aș fi dorit să văd mai des ca prezență publică Agenția Națională Antidrog care este instruită în mod special, care are oameni pregătiți și care ar fi putut să găsească soluții de prevenție”, a declarat fostul ministru al Educației.
Andronescu consideră că măsura de testare antidrog în școli, care a fost propusă de prefectul Capitalei, nu pune capăt consumului de stupefiante.
”Testarea (antidrog, n.red) despre care s-a vorbit în ultimele zile nu oprește consumul de droguri. Nu stopează tentația unui copil de a se droga, ci mai degrabă dă o decizie postconsum, ceea ce nu înseamnă că rezolvă problema.
A devenit consumul de droguri o nenorocire atât de mare încât trebuie să îi protejăm pe copii.
Ministerul de Interne ar trebui să organizeze patrule în fața școlilor care să îi sperie și să îi împrăștie pe dealeri”, a mai menționat fostul ministru al Educației.
- Psihiatru: ”Consumul și dependența de droguri sunt o problemă medicală. Nu avem nici măcar un centru pentru copiii dependenți”
- Cum este combătut consumul de droguri în școli. Procedura de intervenție, stabilită de Ministerul Educației și Agenția Națională Antidrog
- Testarea antidrog în școli, criticată de experți. Criminolog: ”Este ineficientă. Are costuri foarte mari și efectele adverse sunt uriașe”
De asemenea, Andronescu a afirmat că Ministerul de Interne, Agenția Națională Antidrog, organizațiile neguvernamentale care se ocupă de prevenirea consumului de droguri ar trebui să desfășoare mai multe campanii în școli.
”Ar trebui să pregătească videoclipuri, filmulețe care să reflecte și care să fie prezentate copiilor; să reflecte nenorocirile pe care consumul de droguri le produc. Nenorociri asupra organismului fiecăruia dintre consumatori și nenorocirile asupra familiei și societăților.
O fostă consumatoare a povestit prin ce a trecut. Pe lângă faptul că și-a dărâmat sănătatea, familia a fost distrusă. Amândoi părinții au trecut în neființă din cauza supărărilor produse de cei doi copii, amândoi consumatori de droguri.
Pledez pentru măsuri de prevenție în orele de dirigenție, în activități extracuriculare.
Pot să mâ gândesc la testări ca la o soluție de integrare ulterioară într-o clinică de dezintoxicare, dar nu ca pe o măsură de prevenție. Pot să fie măsuri restrictive pentru unele dintre drepturile pe care le au adolescenții de după 18 ani, cum ar fi obținerea sau nu a permisului de conducere. N-ar fi un lucru rău. Pentru cei testați ar putea să li se amâne acest drept”, a concluzionat ea.