Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primii piloți de avioane F-16 instruiți la Centrul Pregătire de la Fetești au încheiat cursurile

Primii piloți de avioane F-16 instruiți la Centrul Pregătire de la Fetești au încheiat cursurile și au primit calificativul „pregătit pentru misiune”. Este vorba de șapte piloți români care au început pregătirea în noiembrie anul trecut, când a fost operaționalizat centrul. Astăzi a avut loc ceremonia de absolvire în Baza Aeriană Borcea, în timpul căreia au fost organizate și zboruri demonstrative cu avioanele F-16.   

„Hollywood” este unul dintre primii șapte piloți care s-au pregătit la Centrul European de Instruire de la Fetești. El a strâns aproape 500 de ore de zbor în cei șapte ani în care a operat avioanele MiG-21 LanceR și avea nevoie de instruire pentru a trece la F-16. 

”Hollywood”, pilot, Forțele Aeriene Române: ”Trecerea pe F-16, așa cum au spus și instructorii mei, este una destul de dificilă, dar i-am făcut față cu brio, spunem noi. MIG-ul, așa cum bine știți, este o aeronavă de proveniență estică și filosofia de zbor la aeronavele de proveniență vestică este puțin diferită. Cu toate acestea, noi pe MIG-ul a zburat mereu la standard în NATO, așa că pentru noi probabil trecerea a fost mult mai ușoară decât va fi pentru alte nații.” 

Cursanții au primit calificativul „pregătit pentru misiune” și vor începe să opereze aeronavele în escadrilele în care au fost repartizați. Piloții au făcut cursuri teoretice, s-au antrenat în simulator, iar în luna ianuarie au început zborurile alături de instructori. Au urmat zboruri solo, în timpul cărora au simulat tot felul de operațiuni de luptă. 

”Wizard”, instructor contractat de Lockheed Martin: ”Suntem foarte mândri de ei. Cursanții au absolvit cel mai dificil antrenament pentru un militar din aviație. Și avionul multirol face ca acest antrenament să fie de departe cel mai dificil pe care îl avem. Toți cursanții au simulat lupte atât cu avioanele F-18 Hornet, cât și cu aeronavele Typhoon. Așadar, în fața dumneavoastră este un grup de luptători care vor intra în sistem, vor proteja suveranitatea României și vor fi parteneri NATO grozavi. Și suntem foarte mândri de ei.”  

Gabriel Nicușor Anghel, consilier al ministrului Apărării: ”Studenții români au parcurs rapid peste 200 de ore de pregătire teoretică, peste 500 de ore de antrenament în simulator și peste 400 de ore de zbor. Acum, ei sunt pregătiți complet pentru toate tipurile de misiuni.” 

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: ”Pe parcursul acestui curs studenții piloți au învățat nu doar cum să opereze un avion de luptă avansat, ci și cum să folosească informații de echipă, în timp ce execută tactici de zbor moderne aer-aer și aer-sol.” 

România are o escadrilă de avioane F-16

Acum, România are o escadrilă de avioane F-16 cu care militarii fac misiunile de Poliție Aeriană. Acestea fost ridicate de la sol pentru supraveghere și în timpul ultimelor atacuri lansate de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Avioanele au o rază de luptă de peste 500 de kilometri și sunt permanent în alertă pentru a combate amenințările din spațiul aerian.

Recent, au fost livrate României primele 9 avioane din cele 32 second-hand cumpărate de la Guvernul Norvegiei, urmând ca în perioada următoare să fie livrate și celelalte. Înființarea Centrului European de Instruire în țara noastră face ca pregătirea piloților, care se antrenau până acum în alte țări, să fie mai rapidă și mai eficientă. Compania producătoare de avioane F-16, Lockheed Martin, a contractat instructorii, țara noastră  contribuie cu infrastructura, iar Țările de Jos cu aeronavele. 

Forțele Aeriene din Țările de Jos au pus la dispoziția centrului de pregatire pt pilotii de F-16 14 astfel de aeronave, șapte cu simplă comandă și șapte cu dublă comandă, pentru antrenamentul cursanților. 

Frank St. John, director de operații, Lockheed Martin: ”Împreună modelăm un viitor mai sigur și mai evoluat pentru România. Lockheed Martin este un partener strategic pentru România de mai bine de 26 de ani, sprijinind apărarea națională, industria și mediul academic. Cu sute de avioane F-16 operate în Europa, această aeronavă rămâne un reper pentru militarii NATO, sprijinind misiunile de apărare comune ale Alianței și asigurând protecția spațiului aerian.” 

La centrul de instruire de la Fetești se pot pregăti și piloții de avioane F-16 care vor să treacă la nivelul următor sau militari care nu au mai pilotat avioane de luptă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE