Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Navă de luptă, livrată Pakistanului. Vasul a fost fabricat pe Șantierul din Galați și va patrula în Marea Arabiei

România a livrat Pakistanului o navă ultramodernă pentru patrulare maritimă. Este vorba despre un vas fabricat în șantierul de la Galați. Este a treia a dintr-un contract de patru astfel de ambarcațiuni livrate marinei pakistaneze. Toate vor patrula în Marea Arabiei din Oceanul Indian. În schimb, România nu a primit nicio navă militară nouă. Ultimul vas cumpărat pentru dotarea Forțelor Navale Române este un vânător de mine, achiziționat la mâna a doua, din Marea Britanie.

Noua navă a marinei pakistaneze, fabricată la Galați, are la bază cea mai nouă platformă de tip Offshore Patrol Vessel - OPV 2600. Iar costul acesteia se ridică la aproape 100 de milioane de euro, după cum reiese din estimările surselor Euronews. Noul vas are inclusiv un heliport, care poate fi folosit pentru misiuni de atac, bărci de mare viteză, tunuri, lansatoare dar și mitraliere. 

Daniel Vrabie, managerul de proiect, Șantierul Naval Damen din Galați: ”Nava va deservi marina pakistaneză pentru operațiuni antipiraterie, salvare și recuperare pe mare, dar și asigurare de securitate maritimă pentru Pakistan, pe rutele comerciale care sunt în Oceanul Indian. (Reporter: Poate fi folosită și pentru combaterea traficului de droguri și persoane?) Desigur, nava are tehnologii avansate și sisteme foarte avansate. Poate fi folosită în multe operațiuni, inclusiv cele de război.” 

România a livrat Pakistanului o navă ultramodernă pentru patrulare maritimă

În 2020, România a livrat Pakistanului o navă ultramodernă pentru patrulare maritimă. Este vorba despre un vas fabricat în șantierul de la Galați. Este a treia a dintr-un contract de patru astfel de ambarcațiuni livrate marinei pakistaneze.. În 2022 a hotărât să colaboreze din nou cu Șantierul Naval din Galați și a semnat contract pentru alte două vase noi, tot din clasa corvetelor. Acum, la doi ani distanță, a fost livrată una dintre cele două nave militare de luptă pentru flota pakistaneză.

Amiral Naveed Ashrad, șeful Statului Major al marinei pakistaneze: ”Asta reflectă încredere în măiestria și calitatea navelor construite de șantierul Damen.” 

Deși România produce zeci de nave pentru alte state, niciuna dintre acestea nu o să apere apele teritoriale de la noi. În ultimul deceniu, Șantierul de la Galați a construit peste 30 de nave militare.

Jan-Wim Dekker, directorul comercial al Grupului Damen: ”Momentan, construim fregate de mari dimensiuni pentru Germania. Inițial, a fost un contract pentru fregata lor F126. A fost un contract pentru patru vase, dar s-a extins recent la șase vase. Construim, de asemenea, fregate antisubmarin pentru marinele Olandei și Belgiei. Suntem foarte mândri, pentru că există și un vas inovativ, un vas multifuncțional pentru marina portugheză – o navă portdronă multifuncțională, pentru drone terestre, aeriene, dar și subterane.”

Când a cumpărat România ultima navă pentru Forțele Navale

Ultima navă, cu care România a dotat Forțele Navale de la noi din țară, a fost vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghițulescu”. Acesta a fost livrat la finalul anului trecut și este una dintre cele două astfel de nave pe care armata le va avea.

Reporter: ”Partea navală a fost păgubită în armată.”

Vlad Gheorghiță, șeful Armatei Române: ”N-aș vrea să spun că a fost păgubită. Vreau să spun că încercăm să acoperim un deficit de capabilitate care îl moștenim. Cel mai probabil anul viitor o să declanșăm o procedură competitivă pentru achiziționarea de capabilități. N-aș putea să spun că sunt nave de patrulare ca aceasta sau corvete pentru că, de altfel, cred că vi s-a mai comunicat faptul că suntem implicați și în programul european de corvete. Cred că foarte curând o să avem progres, începând nu mai puțin în acest an. Către finalul anului o să primim și al doilea vânător de mine pe care l-am achiziționat anul trecut.” 

Florin Spătaru, fost ministru al Economiei: ”Avem capacitatea necesară să construim aceste nave în România, dacă vorbim de construcții noi. (Repoerter: De unde bani?) Din bugetul național și din cei 2,5% pe care România îi alocă pentru apărare.” 

Cea de-a patra navă comandată de Pakistan va fi livrată la sfârșitul acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE