Taxiurile aeriene ar putea deveni realitate chiar de anul viitor. Este ținta pe care și-o propun atât Uniunea Europeană, cât și producătorii de drone care vor să le implementeze la scară largă. Mai bine de jumătate dintre europeni sunt de acord pentru folosirea acestor vehicule pentru transportul unor bunuri, însă nu știu cât de sigure pentru persoane.
Producătorii de drone ar putea începe chiar din 2024 să-și distribuie produsele către publicul larg. Dar, cu un salt atât de brusc în tehnologie, întrebarea care apare în mintea multor oameni este: „Voi fi oare în siguranță?” Șeful Agenției pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene lămurește totul.
Patrick Ky, șeful Agenției pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene: „Sarcina mea e să mă asigur că vehiculele cărora li se permite să zboare sunt doar cele sigure. Deci, dacă vezi ceva care zboară, atunci este ceva sigur, pentru că l-am fi certificat. Când spunem că l-am certificat, înseamnă că am verificat că are același nivel de siguranță ca o aeronavă comercială. Deci, da, dacă va zbura în 2024, este pentru că va fi sigur, altfel nu va zbura.”
Taxiuri aeriene, la Jocurile Olimpice de la Paris
Acest taxi aerian fără pilot, expus la un târg din Bruxelles, ar putea fi folosit anul viitor la Jocurile Olimpice de la Paris, și ar putea transporta oameni prin metropolă. Cele 18 rotoare ale dronei Volocity, complet electrice, au zero emisii și sunt de patru ori mai silențioase decât un elicopter convențional, care are o independență de aproximativ 20 de kilometri. Elementul verde se încadrează perfect în strategia Comisiei Europene privind dronele, deoarece urmărește să integreze taxiurile aeriene în inițiativa UE privind orașele „inteligente, verzi și digitale”. Strategia își propune să dezvolte în continuare piața europeană a dronelor și operațiunile comerciale pe scară largă, pentru a fi utilizate în multiple alte scopuri.
Andreas Boschen, director executiv, compania SESAR: „Unul dintre proiectele noastre, făcut în colaborare cu SAFIR-Med, demonstrează deja cât de important este să livrezi echipamente medicale, probe de sânge, organe, orice, de la un spital la un laborator sau la alt spital. Este mai sigur, mai rapid și mai sustenabil”.
Un studiu realizat la nivel european arată că peste 50% dintre respondenți ar accepta livrarea de produse medicale cu ajutorul dronelor. Dar cei chestionați nu sunt conviși încă de utilitatea dronelor pentru taxiuri și servicii personale. O altă întrebare majoră este cea legată de accesibilitate: deocamdată, cei mai mulți oameni nu își permit un taxi aerian, dar Bruxellesul și producătorii speră ca situația să se schimbe în viitorul apropiat.