Compania turcă producătoare de armament Baykar, cunoscută pentru dronele folosite cu succes de ucraineni împotriva forţelor ruse, va încheia în doi ani construcţia unei fabrici în Ucraina, a declarat directorul general Haluk Bayraktar.
Dronele turceşti şi-au dovedit eficienţa împotriva blindatelor şi sistemelor antiaeriene ale Rusiei în primele săptămâni ale războiului. Modelul Bayraktar TB2 a ajuns atât de popular încât ucrainenii au compus un cântec despre el, iar unii aliaţi au lansat un demers fără precedent: campanii de strângere de fonduri pentru achiziţionarea mai multor astfel de arme.
Conform unui contract încheiat de Turcia şi Ucraina înainte de 24 februarie, când a început invazia rusă pe teritoriul ucrainean, Baykar a acceptat să îşi deschidă o fabrică - a doua din portofoliul său de producţie - în Ucraina.
Bayraktar a afirmat, la expoziţia de apărare SAHA de la Istanbul, că planurile continuă în ciuda unor obstacole create de război. "Chiar acum avem designul arhitectural. Faza de design detaliat s-a încheiat. Şi vom continua cu construcţia efectiv... în doi ani ne-am dori să o încheiem", a spus el.
Ucraina este o verigă importantă a lanţului de aprovizionare al Baykar
Ucraina este o verigă importantă a lanţului de aprovizionare al Baykar, în special pentru drona Akinci, care poate transporta greutăţi mari, şi pentru avionul de luptă fără pilot Kizilelma (Mărul Roşu) în curs de dezvoltare. Pentru ambele se folosesc motoare ucrainene produse de Sich şi Ivcenko-Progress.
Dronele Bayraktar TB2, care pot transporta până la 150 de kg de rachete sau alte echipamente, au jucat roluri importante în conflictele din Siria şi Azerbaidjan şi se vând acum în 24 de ţări, inclusiv în Polonia, membră a NATO. Pentru Akinci, de dimensiuni mai mari, care poate decola cu o încărcătură de 1500 de kg şi poate zbura la altitudini mai mari, Baykar a semnat contracte de export către cinci state.
Compania turcă se aşteaptă să obţină anul acesta comenzi din străinătate în valoare de circa un miliard de dolari - un salt semnificativ faţă de cele 650 de milioane de anul trecut - şi să îşi continue ritmul de creştere şi în 2023.
În Turcia există şi alţi dezvoltatori de drone militare, însă TB2 a ieşit atât de mult în evidenţă, încât este acum în avangarda eforturilor de export în domeniul apărării. Anul trecut, Baykar a realizat o cincime din exporturile respective, care au totalizat 3,2 miliarde de dolari, conform datelor Adunării Exportatorilor Turci.
Firma va investi veniturile pentru extinderea liniilor de producţie
Firma va investi veniturile pentru extinderea liniilor de producţie, a anunţat directorul Bayraktar. El a arătat că în prezent capacitatea de producţie este de 20 de drone TB2 pe lună, însă pentru anul viitor obiectivul este de cel puţin 30 lunar.
În paralel, va continua şi activitatea de cercetare-dezvoltare pentru drona rapidă Kizilelma, care va putea decola şi ateriza de pe portavioane cu punţi de zbor scurte şi va fi propulsată de motoare cu reacţie. Primul zbor de încercare ar urma să aibă loc în câteva luni.
Pentru TB3, versiunea pentru piste scurte a TB2, faza de testare urmează să se încheie anul viitor, a mai spus Bayraktar.
Conform unor declaraţii ale sale consemnate de dpa, el speră ca Baykar să poată contracara „în curând” dronele kamikaze folosite de ruşi în Ucraina, cum ar fi cele de producţie iraniană Shahed-136 care au atacat recent infrastructuri vitale. Dronele Bayraktar TB2 şi Akinci vor fi echipate în acest scop cu rachete aer-aer care vor permite lupta cu dronele inamice sau cu alte aeronave.
Dronele kamikaze sunt însă lente, zgomotoase şi zboară la altitudini joase, fiind astfel „ţinte uşoare” după aprecierea producătorului turc.
Haluk Bayraktar a primit din partea Ucrainei o medalie de stat şi a fost în vizorul serviciilor de informaţii ruse, care au folosit împotriva sa tehnologie „deep fake” de falsificare greu de detectat a imaginilor sau a vocii.
„Din nefericire, se întâmplă astfel de lucruri, dar noi suntem o echipă uriaşă, ne concentrăm asupra ţintelor, nu a altor zgomote”, a spus el.
Rusia a criticat compania Baykar
Rusia a criticat compania Baykar pentru presupusul rol în scufundarea crucişătorului Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, în aprilie.
„Auzim astfel de ştiri despre rolul TB2”, a comentat directorul, care a recunoscut, fără a intra în detalii, că Ucraina a devenit recent prima ţară care a folosit drona respectivă într-o misiune navală. El a respins criticile privind facilitarea conflictelor prin „dronificare”.
După ce au apărut informaţii conform căror la primele drone Bayraktar s-au folosit componente produse în SUA, Canada şi Europa, unii parlamentari americani şi germani au cerut restricţionarea transferului de tehnologie către Baykar. Compania turcă susţine că în prezent 93% din piese provin din producţia internă.
România vrea să cumpere drone Bayraktar
Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2, iar Birourile permanente reunite au aprobat cererea.
Achiziția ar putea costa statul român 300 de milioane de euro, fără TVA, bani care includ suportul logistic, instruirea militarilor, dar și sesiuni de antrenament, arată datele de fundamentare colectate până la acest moment. Valoare exactă urmează a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.
„Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se mai arată în document.
Doar sistemul Bayraktar este potrivit nevoilor MApN
Totodată, potrivit sursei citate, „având în vedere misiunea care va fi întrebuinţată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivel de performanţă necesar şi în termenul stabilit”.
„Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se precizează în document.
Când încep negocierile
Negocierile cu firma producătoare din Turcia ar putea începe anul acesta, dacă Parlamentul își dă acordul, așa cum cere MapN, în scrisoarea trimisă către acesta. Legea prevede solicitarea unei aprobări prealabile pentru contractele de achiziții de peste 100 de milioane de euro.
Bayraktar TB2, de fabricație turcească, este un vehicul aerian de luptă fără pilot, o dronă capabilă să efectueze operațiuni de zbor autonom sau controlat de la distanță. Bayratkar TB2 are o autonomie în zbor de până la 27 de ore, se poate deplasa cu o viteză de până la 222 de kilometri pe oră și poate zbura la o distanță de 150 de kilometri depărtare de baza militară.