Primăria Municipiului Bucureşti a anunțat miercuri că a atribuit contractul privind refacerea hărţilor strategice de zgomot și reevaluarea/revizuirea planurilor de acțiune pentru gestionarea zgomotului în municipiul Bucureşti.
Realizarea unei hărți de zgomot este complicată
Potrivit unui comunicat de presă, oferta câştigătoare este cea a Institutului de Cercetări în Transporturi – INCERTRANS S.A.. Valoarea contractului este de 296.900 lei, fără TVA, cu o durată de execuţie de 14 luni, din care cinci luni pentru refacerea hărţilor şi nouă luni pentru reevaluarea/revizuirea planurilor de acţiune.
Hărțile strategice de zgomot se realiză cu softuri specializate, în format grafic 3D, pe următoarele straturi tematice: curbe de nivel, clădiri, spații verzi, aliniament drum, aliniament linii tramvai, amplasamente industriale. Acestea se modelează pentru cele trei surse de zgomot: trafic rutier, trafic feroviar-tip tramvai, industrie.
Ce este o hartă acustică?
Harta strategică acustică este o hartă întocmită pentru evaluarea globală a expunerii la gălăgie dintr-o zonă dată, cauzată de surse diferite de sunet sau pentru a stabili previziuni generale pentru o astfel de zonă.
Hărțile de zgomot sunt elaborate cu software specializat în baza unei modelări tridimensionale a propagării sunetului. Aceasta implică colectarea informațiilor referitoare la sursele de zgomot, direcțiile de propagare și a obstacolelor din calea propagării sunetului.
Hărțile de zgomot oferă informații importante despre societate
În urma realizării acestor hărți strategice se obțin informații privind estimarea numărului de locuitori, de locuințe și de clădiri speciale: unități de învățământ și unități spitalicești, expuse la diferite intervale ale indicatorilor de sunet Lzsn (nivel de zgomot zi, seara, noapte) și Ln (nivel de zgomot noapte).
Hărţile acustice sunt realizate pentru a identifica zonele unde nivelul de zgomot depăşeşte valoarea maximă admisă de legislaţie şi corespunzător, pentru a determina expunerea la gălăgie a populaţiei şi implementarea măsurilor din Planul de acţiune pentru diminuarea sunetului.
Planurile de acțiune
A doua etapă prevede reevaluarea/revizuirea planurilor de acțiune pentru gestionarea zgomotului. În aceasta se vor analiza hărților strategice de zgomot și vor fi identificate zonele în care este necesară aplicarea măsurilor din planul de acțiune.
Măsurile de reducere a sunetului sunt de tipul: administrativ, de management al traficului; tehnic de reducere a zgomotului la sursă și de reducere a zgomotului la receptor.
De asemenea, vor fi analizate măsurile din planul de acțiune implementat până în prezent, iar în urma evaluării efectului acestora, se vor identifica și propune măsuri noi de reducere a zgomotului pentru fiecare dintre cele trei surse de zgomot.
Hărțile de zgomot se refac la cel puțin cinci ani
Având în vedere dezvoltarea economico-socială continuă, care duce la modificarea indicatorilor de trafic rutier/feroviar, precum şi ai celor din zonele industriale hărțile trebuie actualizate după o perioadă scurtă de timp. Hărțile disponibile în prezent în format online au fost realizate pe baza datelor şi indicatorilor din anul 2016.