Plafonarea prețurilor la alimentele de bază a intrat în vigoare de la începutul lunii, însă la rafturi nu se văd diferențe semnificative între prețuri.
Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat joi, 3 august, că a văzut în supermarketuri reduceri cu 35% și chiar 50% la unele alimente, după ce Ordonanța privind plafonarea prețului la alimentele de bază a intrat in vigoare la începutul lunii.
Marcel Ciolacu, premierul României: "Mă bucură faptul că marile lanţuri de magazine au început să aplice din 1 august reducerea preturilor la alimentele de bază. Este o soluție de bază pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor Am văzut deja preţuri scăzute cu 35% şi chiar 50% la unele produse. Sunt sigur că această măsură începe concret să ajute milioane de oameni. Și mai ales această măsură va duce inflația la o singură cifră."
Horațiu Hagiu, expert în fiscalitate, a declarat în direct la Euronews România că este imposibil să existe astfel de reduceri la raft.
Horațiu Hagiu, expert în fiscalitate: "Dacă am avea reduceri de peste 50% la rafturi, asta ar însemna că marjele practicate înainte de aplicarea acestei ordonanțe ar fi de peste 100%. Ceea ce nu este doar imposibil, dar ar fi blocat o economie retail cu siguranță, mai ales în cazul alimentelor de bază.
Nu ar putea să existe astfel de ieftiniri. Pe lângă faptul că aplicarea din punct de vedere tehnic a Ordonanței e foarte greoaie, dacă nu imposibilă, după calculele de marjă prețurile nu diferă foarte mult. Dimpotrivă, vor crește. Produsele la raft se vor scumpi."
Există produse al căror preț a fost modificat, însă nesemnificativ. Sau produse care se află pe lista dată de Guvern, care au fost înlocuilte cu alte oferte.
Horațiu Hagiu, expert în fiscalitate: "Nu poți pune mecanisme de îngrădire, restricții, pentru că mereu există soluții. E adevărat că uneori comercianții, producătorii, caută și soluții abuzive, dar în general caută soluții la niște măsuri restrictive, foarte greu de cuantificat sau imposibil de pus în aplicare.
Avem exemple de abuzuri date de organele de control. Vă dau un exemplu. Conform reglementărilor în vigoare, carnea proaspătă de porc este și carnea congelată de porc. Deja organele de control antifraudă s-au dus și au făcut direct control pe carne congelată, fără să dea o dispoziție de măsuri, ci direct amenzi.
Avem confuzii foarte mari în cazul celor care ambalează produsul. Vă dau un exemplu zahărul care vine vrac și există firme care ambalează produsul la kilogram și este considerat distribuitor și nu producător. Și i se impune o marjă de 5%. Această marjă pentru un astfel de producător nu acoperă nici măcar costurile de ambalare sau de exploatare.
Cea mai bună măsură într-o economie de piață e liberalizarea. Liberalizarea procesului de vânzare, lantului de distribuție, cât și retail-ului întotdeauna va regla mecanismele de piață și va aduce prețul corect la rafturi.
Orice intervenție de genul acesta nu aduce decât disfuncționalități."