Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sărbătorirea Crăciunului în octombrie, decretată de Nicolas Maduro, președintele autoritar al Venezuelei

Liderul regimului autoritar din Venezuela, Nicolas Maduro, a decretat sărbătorirea Crăciunului în octombrie. Vestea a luat prin surprindere pe toată lumea.

„Suntem în septembrie și deja se simte mirosul Crăciunului. Așa că, anul acesta, ca un mod de a vă aduce un omagiu și de a vă mulțumi, voi decreta ca acest Crăciun să fie sărbătorit anticipat la 1 octombrie”, a spus Maduro, citat de toată presa venezueleană.

El a promis tuturor cetățenilor un Crăciun „de pace, fericire și securitate”.

Maduro: „Sărbătorim Crăciunul în octombrie"

Însă experții spun că această „manevră” a lui Maduro este menită să distragă atenția de la criza politică în care se află țara sud-americană. Liderul autoritar de la Caracas se confruntă cu ceea ce specialiștii numesc cea mai mare provocare politică a regimului său turbulent de 11 ani, având în vedere necazurile adânci ale unei administrații care păstorește una dintre cele mai grave prăbușiri economice pe timp de pace din istoria modernă.

Totul vine și pe fondul incertitudinii și a furiei produse de decizia lui Maduro de a-și revendica victoria în alegerile prezidențiale din 28 iulie, „fără a oferi dovezi". Însă tot mai multe dovezi arată clar că Maduro a pierdut de fapt alegerile, în favoarea rivalului său de opoziție, Edmundo González Urrutia. De aici vine și refuzul lui Maduro de a publica cifrele detaliate ale voturilor din secțiile de votare.

În plus, luni, autoritățile venezuelene au emis un mandat de arestare pe numele lui fostului diplomat Edmundo González Urrutia, la solicitarea Parchetului. SUA și mai multe țări din America Latină au recunoscut deja victoria electorală a lui González.

Între timp, derapajele extrem de grave au făcut ca SUA să se pregătească să anunțe sancțiuni asupra a 15 personalități de rang înalt din administrația venezueleană, pentru presupusa lor „obstrucție a organizarii de alegeri prezidențiale libere și corecte”. Printre cei vizați se numără ministrul de externe, Yván Gil, președintele Curții Supreme, Caryslia Beatriz Rodríguez Rodríguez și un membru de top al consiliului electoral, Rosalba Gil Pacheco.

Oficialii militari responsabili pentru o represiune dură a protestelor post-electorale, cunoscută sub denumirea de „Operación Tun Tun” vor fi și ei vizați de sancțiuni, ca urmare a represiunii care a dus la moartea a peste 20 de persoane și la 1.700 de arestări.

Deși este neobișnuită, decizia lui Maduro de a sărbători în avans Crăciunul nu este fără precedent. Politicianul a făcut același lucru în mai multe rânduri, de la preluarea mandatului, după moartea, în 2013, a mentorului său, Hugo Chávez. De exemplu, în timpul pandemiei de COVID, din 2020, el a decis sărbătorirea Crăciunului la 15 octombrie, iar anul următor, la 4 octombrie. În acele perioade, guvernul socialist a distribuit colete cu alimente în cartierele sărace ale țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE