Președinta georgiană Salome Zourabichvili a declarat că își va exercita dreptul de veto asupra unui controversat proiect de lege adoptat de parlamentul țării sale, calificând legea drept „inacceptabilă” și reafirmându-și opoziția față de o măsură pe care criticii o descriu ca fiind o amenințare gravă la adresa libertății de exprimare și a democrației.
Într-un interviu acordat agenției The Associated Press, Zourabichvili a criticat dur partidul de guvernământ Visul georgian pentru că a promovat acest proiect de lege, care este considerat în general ca un regres pentru aspirațiile Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Proiectul de lege prevede că mass-media, organizațiile neguvernamentale și alte grupuri non-profit trebuie să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine” dacă primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate.
Guvernul susține că proiectul de lege este necesar pentru a opri ceea ce consideră a fi actori străini dăunători care încearcă să destabilizeze această națiune din Caucazul de Sud cu 3,7 milioane de locuitori.
Criticii spun însă că va avea un efect extrem de descurajator asupra ONG-urilor pro-democratice și a altor organizații.
Legea a fost supranumită „legea rusă” din cauza asemănării cu legislația aplicată de Kremlin
Zourabichvili este din ce în ce mai mult în dezacord cu partidul Visul georgian, care are o majoritate suficientă pentru a trece peste veto-ul ei. Ea are termen până la 28 mai - 14 zile de la adoptarea acesteia - pentru a acționa.
Mișcarea Națională Unită, de opoziție, acuză Visul Georgian că încearcă să atragă Georgia în sfera de influență a Rusiei, acuzații pe care partidul le respinge.
Visul Georgian a fost fondat de Bidzina Ivanishvili, un fost prim-ministru și miliardar care și-a făcut averea în Rusia.
Zourabichvili a declarat că este greu de spus dacă proiectul de lege a fost pur și simplu inițiativa partidului de guvernământ sau dacă Moscova a jucat un rol în adoptarea sa, dar a subliniat că Kremlinul este nemulțumit de aspirațiile pro-occidentale ale Georgiei.
„Este clar că Moscova nu vede cu multă apreciere acest ritm accelerat al Georgiei către Uniunea Europeană”, a spus ea.
Ea a subliniat că este de datoria sa „conform Constituției să facă tot ce este posibil, în măsura posibilităților mele, pentru a sprijini integrarea europeană și pentru a o consolida”.