Vladimir Putin își înăsprește retorica și spune că nu va negocia un acord de pace cu actuala administrație a Ucrainei, despre care susține că este controlată de organizații neonaziste. Liderul de la Kremlin propune instituirea unei administrații externe, sub egida ONU, care să organizeze alegeri, pentru instalarea unei noi puteri la Kiev, cu care să negocieze pacea.
Președintele rus insistă că puterea de la Kiev este ilegitimă și că țara a intrat sub controlul unor organizații neonaziste, care devin tot mai puternice, inclusiv militar.
Putin spune că nu poate negocia cu Zelenski și cere „administrare externă”
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: „Aceste formațiuni neonaziste, așa cum este Azov, dar sunt și altele. Încep, de fapt, să conducă țara. Și apare întrebarea: ce ar trebui să facem, cum să negociem cu ei? Totuși, în astfel de situații, practica internațională urmează o cale bine cunoscută, în cadrul misiunii de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite, care a fost deja aplicată de câteva ori. Este ceea ce se numește administrare externă, administrare provizorie."
Declarațiile lui Putin au venit imediat după summitul de la Paris, unde țările europene au anunțat că nu vor ridica sancțiunile impuse Rusiei. De asemenea, s-a decis creare unui contingent de trupe care să fie trimis în Ucraina în eventualitatea unui acord de încetare a focului.
Ucraina a reacționat prin intermediul unor consilieri prezidențiali și a acuzat Rusia că se abate de la calea negocierilor și că vrea să continue războiul.
Iar Casa Albă a transmis că guvernarea Ucrainei este decisă de constituția și poporul ucrainean.
Liderul de la Kremlin, care a vorbit de la bordul unui submarin atomic, a mai anunțat că armata rusă și-a schimbat obiectivul în ceea ce privește trupele ucrainene. Potrivit lui Putin, dacă anterior se urmărea învingerea acestora, acum vor fi distruse.
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: „Pe întreaga linie a frontului, inițiativa strategică este complet în mâinile forțelor armate ruse. Republica Populară Luhansk a fost eliberată în proporție de 99% din teritoriul său. Donețk, Herson, Zaporojie, peste 70%. Trupele noastre, băieții noștri înaintează și eliberează teritoriu după teritoriu, localitate după localitate, în fiecare zi."
După declarațiile lui Vladimir Putin, Ministerul rus al Apărării a dat un comunicat în care acuză Ucraina că a încălcat moratoriul privind bombardamentele asupra infrastructurii energetice. Ar fi fost lovită stația de pompare a gazelor naturale spre Europa, din orașul Sudja, de la granița cu Ucraina. Rușii au publicat și înregistări video cu un incendiu puternic la conductele de gaze.
Este pentru a doua oară în ultimele zile când rușii acuză Ucraina că bombardează stația de pompare a gazelor. Armata ucraineană a respins acuzațiile și a spus că Rusia și-a bombardat singură infrastructura pentru a da vina pe trupele ucrainene.
Și Kievul acuză Rusia că aproape zilnic îi bombardează infrastructura energetică. Pe parcursul nopții, armata rusă a atacat cu peste 160 de drone. Explozii puternice au fost în mai multe orașe, inclusiv la Odesa, unde este situat principalul port ucrainean de la Marea Neagră.