Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA averizează Georgia că "vor exista consecințe" dacă va fi adoptată "legea agenților străini". Proteste uriașe și bătaie în Parlament

Statele Unite avertizează că ar putea exista consecințe dacă Georgia va implementa legea privind așa-numiții agenți străini, în forma actuală. Confruntat cu o opoziție atât internă, cât și externă, premierul de la Tsbilisi spune că, de fapt, legea creează condiții necesare pentru integrarea Georgiei în Uniunea Europeană.

Cu toate astea, argumentele oficiale nu i-au convins pe georgieni. Zeci de mii de oameni au protestat în timp ce parlamentarii s-au luat la bătaie în plenul legislativului și au adoptat, în cele din urmă, controversata lege considerată de inspirație rusă.

Reacția SUA după ce Georgia a adoptat legea "agenților străini"

Georgia traversează o criză politică profundă. Opoziția și puterea se bat la propriu, atât în stradă, cât și în parlament. Evoluțiile de la Tbilisi riscă să deterioreze relațiile cu Statele Unite, care au cheltuit multe miliarde pentru economia și apărarea Georgiei după căderea Uniunii Sovietice. Oficialii americani spun că vor fi consecințe dacă legea va fi implementată în forma sa actuală și va produce efecte care nu sunt în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

James O'Brien, secretar de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene: "Este în interesul nostru să vedem că Georgia se aliniază la normele Uniunii Europene și transatlantice pentru abordarea unor probleme precum transparența. Și, sincer, credem că nici procesul, nici legea implementată nu respectă aceste norme (n.r.: ale Uniunii Europene). Și am fost foarte clar când am spus că vor exista consecințe dacă legea va fi pusă în aplicare în forma actuală."

Washingtonul ia în considerare aplicarea de sancțiuni celor care vor submina democrația Georgiei.

James O'Brien, secretar de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene: "Dacă legea merge mai departe în neconformitate cu normele UE și există o subminare a democrației, violență împotriva protestatarilor pașnici, atunci vor exisa restricții venite din partea Statelor Unite. Acestea vor fi în general restricții financiare și de călătorie pentru persoanele responsabile de aceste acțiuni și pentru familiile lor."

Pe de altă parte, contrar experților și opiniei publice, prim-ministrul georgian a vorbit despre cum legea ar putea ajuta țara în procesul de integrare în blocul comunitar.

Irakli Kobakhidze, prim-ministru al Georgiei: "Astăzi este cea mai importantă zi în ceea ce privește consolidarea independenței și suveranității țării noastre. Adoptarea legii privind 'transparența influenței străine' creează garanții puternice de pace și liniște pe termen lung în Georgia și de depășire a așa-numitei polarizări, care este o condiție necesară pentru integrarea Georgiei în Uniunea Europeană."

Dezbaterile dinaintea aprobării legii au fost complicate. Discuțiile au fost întrerupte de mai multe ori după ce parlamentarii s-au luat la bătaie. În același timp, protestatarii din fața Parlamentului s-au ciocnit violent cu polițiștii. Cu toate că zeci de oameni au fost arestați la ultimul protest, manifestanții spun că nu se vor opri.

"Vom protesta până la capăt, pentru că aceasta (n.r.: aderarea la UE) este aspirația noastră și dorim să folosim această oportunitate istorică a extinderii UE în 2030", au spus protestatanții.

Controversata lege prevede că toate instituțiile de presă și organizațiile neguvernamentale care sunt finanțate în proporție de 20% din surse externe trebuie să se înregistreze ca agenți care urmăresc interesele unei puteri străine. În continuare, legea va fi trimisă la promulgare. Este de așteptat ca președintele țării să respingă actul normativ, însă Parlamentul va avea ultimul cuvânt de spus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE