Multe state furnizează ajutor considerabil Ucrainei, însă una dintre țările a cărei asistență „grea” merită atenție și mai multă recunoaștere este România, argumentează KievPost, cea mai veche publicație în limba engleză din Ucraina.
Analiza poate veni în contextul în care, săptămâna aceasta, Consiliul European va dezbate acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova, iar autoritățile de la Kiev au nevoie de un vot pozitiv de la toate statele membre UE, inclusiv România.
„Una dintre țările a cărei asistență grea ne merită atenția este România, care a sprijinit și ajutat ucrainenii în toate modurile posibile încă din primele zile ale războiului. (România) Este una dintre țările fruntașe în transportul de mărfuri din SUA și a treia cea mai mare țară de tranzit pentru livrarea de arme și echipament”, debutează analiza KievPost.
KievPost notează că președintele Klaus Iohannis a „asigurat” Kiev-ul de „susținerea totală” a României pentru integrarea Ucrainei la Uniunea Europeană, încă din primele zile ale războiului.
Ulterior, la întâlnirea de săptămâna trecută de la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski, la care au participat și președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi, Iohannis l-a reasigurat pe Zelenski că România „vrea” ca Ucraina să devină candidată la UE „în cel mai scurt timp posibil”.
Publicația continuă să sublinieze activitatea ministrului Apărării, care a inițiat amendamente la rezoluția guvernului care să permită furnizarea de arme letale nu numai aliaților din cadrul NATO, ci și a aliaților și partenerilor Alianței Nord-Atlantice.
Cum sprijină statul român Ucraina
Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, România a trimis Kiev-ului de la muniție, veste anti-glonț și căști, până la combustibil, echipament medical sau dezinfectanți. În acest timp, camioane cu ajutoare umanitare ajung în mod regulat în Ucraina.
România este unul dintre statele care a promovat „activ” eforturile de a livra lansatoarele de rachete americane M142 HIMARS în Ucraina, precizează KievPost.
Mai mult, publicația din Ucraina subliniază că România are în posesie zeci de avioane de luptă MiG-21, Lancer și MiG-29, pe care nu le folosește și pe care le-ar putea da Ucrainei.
Pe plan local, KievPost precizează punctul de sprijin stabilit de voluntari la granița de la Siret, unde le asigură refugiaților ucraineni, încă de la începutul conflictului, „tot ce au nevoie” - de la hrană și cazare, până la îmbrăcăminte. România a acceptat, până acum, peste 800.000 de refugiați ucraineni.
În prezent, între autoritățile de la București și cele de la Kiev au loc discuții cu privire la folosirea portului Constanța pentru exporturile țării vecine, în contextul porturilor blocate din Ucraina. De asemenea, România cooperează „activ” cu Turcia pentru deminarea Mării Negre, potrivit KievPost.