Vladimir Putin își dorește să arate Occidentului că nu este izolat pe scena mondială, iar summitul BRICS, care s-a desfășurat în perioada 22-24 octombrie, a fost cea mai bună oportunitate. Numai că nu toți liderii mondiali din această organizație sunt de acord cu el. Sau este posibil ca ei „să joace la două capete", după cum cred experții.
Premierul Indiei, Narendra Modi, a făcut o declarație echilibrată la această întâlnire și a spus că grupul BRICS, pe măsură ce se dezvoltă, „nu ar trebui să fie unul anti-occident” și să se proiecteze drept o alternativă la organizațiile globale, cu toate că membri fondatori, precum Rusia și China, încearcă să extindă grupul pentru a contesta ordinea globală condusă de SUA.
Premierul Indiei îi dă planurile peste cap lui Putin
„Trebuie să fim atenți și să ne asigurăm că această organizație nu dobândește imaginea uneia care încearcă să înlocuiască instituțiile globale”, a spus Narendra Modi, în sesiunea plenară a summit-ului BRICS, desfășurat în Rusia, la Kazan. Premierul Indiei susține că grupul BRICS ar trebui să lucreze pentru reformarea unor instituții precum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, conform CSMonitor.
De menținut că India cumpără din Rusia petrol ieftin, iar SUA oferă acces la tehnologie de ultimă oră pentru a accelera producția și a ajuta la sporirea numărului de locuri de muncă. Practic, indienii ar putea juca „la două capete”, având în vedere că își exportă produsele în Occident, dar folosește materii prime ieftine de pe piața rusească
În plus, China și India se află în curs de normalizare a relațiilor, după un impas de patru ani. Modi și președintele chinez Xi Jinping au ținut și primele discuții bilaterale din ultimii doi ani.
La summitul BRICS, desfășurat la Kazan, au participat Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud. Gruparea aproape că și-a dublat numărul de membri în ultimul timp și s-a extins la nouă, cu Emiratelor Arabe Unite, Iran, Egipt și Etiopia. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că BRICS reprezintă „o lume multipolară”, care este mai reprezentativă pentru comunitatea internațională. Liderul de la Kremlin, care este și președinte al BRICS, a precizat că o nouă ordine mondială se conturează.
Însă Narendra Modi a spus că, pe măsură ce BRICS cunoaște această evoluție, ar trebui să dea „un exemplu pentru lume”: „Trebuie să transmitem lumii mesajul că BRICS nu este o organizație dezbinătoare, ci una care funcționează în interesul umanității”.
- În 2023, 90% din petrolul pe care Rusia l-a vândut a ajuns în India și China, iar bugetul de stat al Rusiei depinde de comerț.
Ce înseamnă BRICS pentru Vladimir Putin și Rusia
Pentru Rusia, BRICS reprezintă un vehicul alternativ pentru influența diplomatică și supraviețuirea economică, după ce a fost sancționată peste tot, iar relațiile sale cu Occidentul au fost aproape înghețate. Astfel, întâlnirea de la Kazan a făcut ca elementele majore ale agendei de politică externă a Rusiei să pară probleme principale, mai ales că Putin urmărește să profite pentru a negocia acorduri menite să redreseze economia țării și să poată continua războiul.
Cheia rămâne însă acest război al Rusiei din Ucraina, despre care, în Declarația de la Kazan, se subliniază că trebuie rezolvat „prin mijloace diplomatice, în conformitate cu principiile Cartei ONU” și sugerează necesitatea de mediere. Aceasta nu este însă calea aleasă de Rusia, deși Putin a invitat în trecut țări precum India, Brazilia și China să propună termeni de mediere.
Toți membrii BRICS consideră însă că motivele fundamentale ale războiului ar trebui abordate, inclusiv chestiuni precum extinderea NATO.
- BRICS a emis o declarație de consens, de 43 de pagini, numită Declarația de la Kazan, care pune în evidență cererile de reformă în instituțiilor globale cheie.
„Rusia este văzută drept o ţintă uşoară pentru a obţine resurse mai ieftine", au spus analiștii, citați de Deutsche Welle. Ei susțin că trebuie făcută distincția între influența pe care Rusia pretinde că o are asupra țărilor emergente și influența pe care o are în realitate. Iar mulți dintre membrii BRICS nu vor să excludă cooperarea cu Statele Unite și Europa, cel puțin pentru moment.
Rușii caută și un sprijin pentru un sistem de plată, ca alternativă la SWIFT, rețea bancară din care Rusia a fost exclusă în 2022, după ce a început invazia în Ucraina. Sistemul alternativ se numește BRICS bridge, pe care Ministerul rus de Finanțe l-a prezentat la începutul lunii octombrie. Prin acest sistem, ar fi permise plăți transfrontaliere ”rapide și ieftine” în monede locale, între statele membre.
Numai că înființarea unui astfel de sistem alternativ este destul de complicată și presupune inclusiv contribuție din partea participanților, cu ajutor de stat semnificativ. Iar India și Brazilia nu ar fi interesate. Deocamdată, acea Bancă de Dezvoltare fondată de țările BRICS s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei chiar din 2022.
Potrivit mai multor specialiști, China nu ar dori conectarea băncilor naționale la sistemul rus de transmitere a mesajelor financiare (SPFS), care este asemănător cu SWIFT. În schimb, Beijingul își promovează propriul sistem, CIPS, pe piața rusă.
- Populația totală a țărilor din BRICS este de 3,5 miliarde de oameni, adică 45% din Planetă, dar ponderea lor din produsul PIB-ul global este de 37,3%.
Experții spun că e aproape imposibil ca proiectul lui Putin să aibă succes, mai ales că implementarea unei monede unice a eșuat. În plus, ei cred că asta nu înseamnă și o alianță militară, mai ales că există sau au existat tensiuni și între țările membre BRICS. Analiștii spun că, dacă conflictul dintre China și SUA escaladează, membrii BRICS s-ar împărți.