Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul britanic anunță crearea unei "armate permanente" pentru a înăbuși violențele de pe străzi

Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a anunțat crearea unei armate permanente din ofițeri specializați care să oprească violențele ce au cuprins întreaga țară. Decizia a fost anunțată după o reuniune a Comitetului Guvernamental de răspuns la situații de urgență, numit Cobra.

Premierul spune că poliția va avea acces mereu la această "armată permanentă de ofițeri specializați, gata să fie desfășurați pentru a sprijini comunitățile", potrivit Sky News.

"Armată permanentă" în Marea Britnie, pentru a înăbuși violențele de pe străzi

Noua structură va trebui să intervină imediat în caz de necesitate. Premierul britanic a avertizat că legea va fi aplicată cu strictețe, iar cei responsabili pentru acțiuni de violență sau de instigare la dezordine în online, vor trebui să răspundă.

"Vom avea o armată permanentă de ofițeri specializați, ofițeri din serviciu public, astfel încât să avem destui pentru a face față acestei situații. Acesta nu este un protest. Este vorba de violență pură și nu vom tolera atacurile asupra moscheilor sau comunităților noastre musulmane. Nu vom tolera violența pe străzile noastre", a spus șeful Guvernului, care are a cerut ca vinovații să fie identificați cât mai rapid, după violențele din ultimele zile.

Marea Britanie se confruntă în aceste zile cu cele mai grave revolte din ultimii 13 ani. Potrivit autorităților, grupuri din reprezentanți ai extremei dreapta au atacat moschei, magazine, hoteluri care găzduiesc migranți și solicitanți de azil. Sute de arestări au fost făcute.

Ultima dată când au existat violențe atât de grave s-a întâmplat în 2011, după moartea unui tânăr de rasă mixtă, Mark Duggan, ucis de poliție în nordul Londrei.

Premierul britanic laburist spune că a primit asigurări că și criminalitatea online este tratată la fel de serios și a promis că guvernul său va face "tot ce este necesar pentru a-i aduce pe acești huligani în fața justiției cât mai repede posibil".

Dar violențele au izbucnit după incidentul din urmă cu o săptămână, când o fată a fost ucisă duop un atac cu cuțitul, în Southport (nord-vestul Angliei). Au avut loc multe ciocniri între poliție, manifestanți și contramanifestanți antirasiști. Violențele au avut loc în mai multe locuri din Anglia și Irlanda de Nord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE