Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 40 de lideri europeni discută despre securitate. Summit-ul Comunității politice europene are loc în Marea Britanie

Șefi de state și de guvern din peste 40 de țări europene s-au reunit în Marea Britanie la cel de-al patrulea summit al Comunității Politice Europene. Războiul din Ucraina și amenințările Rusiei, migrația și securitatea energetică sunt principalele subiecte de pe ordinea de zi. Summitul are loc în condițiile în care în Europa cresc temerile privind o schimbare radicală a politicilor SUA în ceea ce privește alianța transatlantică, în cazul în care Donald Trump va reveni la Casa Albă. La reuniune participă și președintele Klaus Iohannis.

Summitul are loc în comitatul Oxfordshire, la 100 de kilometri nord-vest de Londra. Discuțiile sunt purtate în Palatul Blenheim, casă în care s-a născut Winston Churchill. Pentru noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, reuniunea este o ocazie perfectă pentru a iniția dialogul de restabilire a relațiilor dintre regat și Uniunea Europeană, la patru ani după Brexit. Aceasta este de altfel una dintre prioritățile anunțate de noul Guvern de la Londra. La discuții participă și liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, care militează pentru menținerea ajutorului militar european în condițiile în care situația de pe front este una dificilă. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Pentru noi este foarte important să fim aici, pentru Ucraina, mai ales în această perioadă, o perioadă grea pentru noi pe timp de război. Pentru noi, este foarte important să avem decizii ferme, mă voi concentra pe ele, pe aceste decizii, pe termen lung, în primul rând pe apărarea aeriană, pe energie și pe summitul pentru pace.”  

Viktor Orban dorește să se impună ca un mediator între Ucraina și Rusia

Și premierul maghiar Viktor Orban, care, în ultima perioadă, dorește să se impună ca un mediator între Ucraina și Rusia, va încerca să-și promoveze propriul plan de încetare a focului.  

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: ”Există mai multe țări pro-război, care cred că îi pot distruge militar pe ruși, iar eu nu cred acest lucru. Soluția nu este pe câmpul de luptă, soluția este la masa de negocieri. Încetarea focului și negocieri. Asta e ceea ce încerc să-i conving. Dar este nevoie de timp.” 

Liderul francez, Emmanuel Macron, la inițiativa căruia a fost creată Comunitatea Politică Europeană, vrea mai multe măsuri de combatere a migrației, fenomen care a afectat puternic și Franța.  

Emmanuel Macron, președintele Franței: ”Cred că o cooperare pentru a preveni migrația înainte ca (n. r. imigranții) să ajungă în Franța este cea mai eficientă. Anume din acest motiv un astfel de format este foarte eficient. Se discută cu o mulțime de țări pentru a preveni acest lucru, am în vedere traficanții și toate activitățile de trafic.”  

La summitul din Marea Britanie participă, de asemenea, secretarul general al NATO, dar și șeful Consiliului European. Comunitatea Politică Europeană a fost creată în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina și reprezintă o platformă de discuții pentru sporirea securității pe continent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE