Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră în UE. Multă electricitate generată din surse regenerabile decât din gaze în 2022

În Uniunea Europeană a fost produsă mai multă energie electrică din surse eoliene și solare (22,28%), depășind pentru prima oară gazele naturale (19,91%) în anul 2022, arată datele organizației Ember care promovează tranziția către energia curată. Cu toate acestea, sectorul rămâne dominat de sursele de energie nucleară și hidro (32,04%).

Tranziția Europei către energia curată a continuat în 2022, în pofida crizelor multiple, de la scăderea dependenței de gazele și petrolul rusesc, a secetei și a exploziei prețurilor pe piața gazelor, notează Euronews.com.

„Europa a evitat cea mai gravă criză energetică. Șocurile din 2022 nu au provocat decât o undă de slabă intensitate în cazul energiei pe bază de cărbune și un val uriaș de susținere pentru energiile regenerabile. Orice temeri legate de o relansare a cărbunelui au dispărut acum”, a declarat Dave Jones, reprezentant al organizației Ember.

În 2022, electricitatea generată cu ajutorul combustibilului fosil a reprezentat o pondere din 20% din producție, iar energia electrică pe bază de cărbune doar 16%. Creşterea folosirii gazului pentru producerea de electricitate a fost de numai 1,5 la sută anul trecut, până la 15,99% din energia electrică produsă în blocul comunitar.

De asemenea, analiza realizată de Ember arată că cele 26 de centrale pe cărbune au funcționat, în medie, la 18% din capacitate și s-a folosit doar o treime din cele 22 de milioane de tone suplimentare de cărbune importate în 2022 de UE. În aceste condiții, emisiile de dioxid de carbon din generarea de energie electrică în blocul comunitar au crescut cu 3,9% (26 milioane tone CO2). Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Germania (13 milioane tone CO2, +6,1 %), Spania (7,6 milioane tone CO2, +19%), Italia (6,9 milioane tone CO2, +9.3%) şi Bulgaria (4,7 milioane tone CO2, + 23%), dar în scădere în Polonia, al doilea mare emitent din UE (minus 3,7 milioane tone CO2, -2,9 %).

În schimb, producţia de electricitate cu ajutorul panourilor fotovoltaice a avut un avans de 24% în 2022 şi cea eoliană de 33% în UE. Acest lucru a însemnat economii de 10 miliarde euro prin înlocuirea gazelor naturale, arată estimările realizate de experții Ember.

Țara din UE care a produs cea mai multă energie din surse solare

Țările de Jos conduc topul statelor care au produs electricitate din surse regenerabile. Pe piața olandeză, 14% din electricitate a fost generată cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Pe următoarele locuri în clasament se află Spania, Grecia, Ungaria și Cipru.

„Energia solară a luat amploare exact în momentul în care Europa are mai multă nevoie de ea. Aceste noi date arată că o creștere rapidă a energiei solare reprezintă cu adevărat fundamentul tranziției energetice”, a declarat Walburga Hemetsberger, director executiv al SolarPower Europe.

În 2023, experții Ember estimează că Europa va apela și mai mult la energia curată. În primele 24 de zile ale lunii ianuarie, piața europeană de energie a scăzut cu 37% în privința electricității produse cu ajutorul gazelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE