Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Praf în ochii fraierilor”. Reacțiile USR și PSD după ce Ciucă a anunțat ruperea coaliției. AUR: „Mergem la consultări împreună cu USR”

Contrele dintre PSD și PNL au tins apogeul după ce liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, a anunțat ruperea coaliției. Numai că tot el a spus că asta nu înseamnă că PNL iese de la guvernare. Totul a plecat de la o decizie a Curții Constituționale în ceea ce privește candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale.

Între timp, liberalii au avut o primă ședință în care s-a discutat despre avantajele și dezavantajele ieșirii de la guvernare. Conform informațiilor Euronews, s-a ajuns la concluzia că e mai bine să rămână și să monitorizeze riguros activitatea partenerilor de guvernare de la PSD și dacă aceste inițiative vor afecta șansele și interesele liberalilor la alegeri.

Reacțiile USR și PSD după ce Ciucă a anunțat ruperea coaliției

PNL nu susține moțiunea de cenzură inițiată de USR, dar, în spatele ușilor închise, va discuta cu conducerea USR referitor mai degrabă la planurile legate despre ceea ce se va întâmpla după alegeri. Miercuri va avea loc o nouă ședință a conducerii liberale, cu liderii de organizații din țară.

În direct la Euronews, liderii USR i-au avertizat pe liberali să nu facă jocuri „alba-neagra". Astfel, totul se joacă pentru moment.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR: „Noi am făcut un demers public, pentru că așa se face în politică, se fac declarații publice asumate, cu curaj, cu onoare. Apropo, vorbește domnul general de onoare. Vom vedea dacă are onoare sau dacă joacă alba-neagra în parcare, în spatele blocului. Dacă are onoare, are două variante: ori semnează moțiunea de cenzură și îl facem pe Ciolacu să plece acasă săptămâna viitoare, ori rămâne partener cu Ciolacu și înseamnă că tot ce vedem este doar o mare ipocrizie, încearcă să păcălească din nou electoratul de dreapta, cum a făcut și în 2020, când a cerut voturile ca să dea jos PSD și, după câteva luni, s-au luat în brațe.

În spatele ușilor, se au ca frații și e doar praf în ochii fraierilor, încearcă să-și facă opoziție unii altora la nivel public, asta se vede de la distanță. Nu vrem să-i mai lăsăm să păcălească. Pesediștii și-au arătat din nou adevărata față și anume că, atunci când îi dai lui Ciolacu puterea în stat, se comportă autocratic, are accente de dictator și folosește instituțiile statului ca să-și netezească drumul către Cotroceni, îndepărtând, prin pârghiile pe care le are în aceste instituții, candidați incomozi, îl folosește ca iepuraș convenabil pe Simion, ca să încerce să-l ducă în turul 2, să-i fie mai simplu. Dar nu o să-i reușească."

Liberalii mizează că au sub control atât Ministerul Justiției, cât și cel al Finanțelor, principalele ministere care pot bloca oricând proiecte guvernamentale. În același timp, ei nu-și permit să iasă de la guvernare, pentru că ei au și Ministerul de Interne, care are un rol esențial în organizarea, desfășurarea și asigurarea securității alegerilor din acest an.

Miniștrii prezenți la această ședință au confirmat că este ruptă coaliția, dar nu și programul de guvernare și că sunt obligați, prin prevederile acestui program de guvernare, să rămână în coaliție și să nu iasă înainte de alegeri.

Tot în spatele ușilor închise, liberalii mizează că această opoziție față de PSD l-ar putea ajuta pe Nicolae Ciucă să obțină procentele necesare pentru a intra în turul 2, având în vedere că liderul partidului se clasează sub cifrele intențiilor de vot ale propriului partid.

Cui folosește 'cazul Șoșoacă' și decizia AUR de a susține moțiunea USR

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD: „Dacă ei fac genul ăsta de obstrucție în guvern, nu o fac la adresa PSD, ci la adresa guvernării României. L-am auzit și pe domnul Moșteanu, beneficiarul net al retragerii doamnei Șoșoacă, pentru că la doamna Lasconi vor merge voturile alea. Domnul Moșteanu tot strigă la lună, împreună cu colegii lui, că trebuie să plece PNL. Au fost ei acolo și au făcut vraiște, panică în țara asta.

Dacă nu sunt dumnealor la guvernare, nu trebuie să fie nimeni? Declarațiile pe care le vedem de la USR și PNL reverberează și în cancelariile occidentale, și în birourile oamenilor de afaceri. Joaca asta de-a politica nu ne face bine deloc și nu le va face bine nici lor, în momentul electoral.

Domnul Dan Motreanu părea mai echilibrat. Eu cred că ei nu au traducător de la consultantul slovac și e posibil să nu înțeleagă ce li se spune. Să fure ce (n.r.: ipoteza ca PSD să fure voturi)? Domnul Motreanu a participat la toate ședințele coaliției, de trei ani, este parte a deciziei politice, au miniștri care au responsabilități imense acolo: interne, finanțe, justiție, dezvoltare, etc. Și acum, ei sunt în opoziție.

Asta este o contradicție logică pe care oamenii o văd și o vor sancționa. Nu vor crește așa. Trebuie să iasă și să spună ce au făcut și ce vor să facă. Nu mai merge cu ciuma roșie, oamenii nu mai vor, au dat 50% vot pentru o alianță contra doctrinelor. Au fost stânga și dreapta pe liste comune la europarlamentare, iar asta înseamnă că oamenii au spus că nu e ce ne așteptam ca doctrină, ca politică, dar este ce ne așteptam ca stabilitate și performanță. Plus că lumea a înnebunit. Dacă PNL ar ieși de tot, cred că ar avea mari probleme să intre în parlament. Nici nu e timp.

Eu sunt convins că, dacă PNL se retrage de la guvernare, Marcel Ciolacu își depune mandatul. Se va merge pe interimate, habar n-am, dar ar fi un dezastru pentru România, intern și internațional, pentru că avem niște obligații: se construiește cea mai mare bază NATO din Europa, avem creștere a PIB, avem așteptări. Ne jucăm așa?

De la domnul Ciucă așteptam un calm și decizii bazate pe onoare, nu pe supărări. Singurul angajament, unicul validat de ambele conduceri este acela cu data alegerilor, este singurul angajament semnat și încălcat de domnul Ciucă. Că nu mai are încredere, e un refren pe care îl rostogolesc, pe principiul că orice minciună spusă des ajunge adevăr. Nu mai au timp să facă din minciuni, adevăr, din fericire."

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR: „Vreau să văd că oamenii nu mai sunt păcăliți. PSD e un partid care îi păcălește pe români de 35 de ani. Au accente autocratice. Când au toată puterea sau tind să ia toată puterea, o folosesc abuziv pentru a-și crea avantaje. Am văzut asta și cu decizia asta a CCR și cu oamenii lor de la CCR.

Eu nu am ce discuta cu PSD. Eu vreau ca domnul Ciucă să arate că este un om de onoare și să-și asume declarațiile politice prin fapte. Nu merge să stai și breloc la Ciolacu, dar și să te dai în opoziție. Să aleagă ori una, ori alta. Și îi rog pe românii de dreapta să nu se mai lase încă o dată păcăliți așa cum au fost păcăliți în 2020. Așteptăm ca domnul Ciucă să vină cu 110 semnături și domnul Ciolacu pleacă acasă.

Cu UDMR, întotdeauna a fost un dialog. Noi, USR, întotdeauna am avut o relație corectă cu acești oameni. Lucrez cu ei și ei tot timpul au zis: aia vrem, aia nu vrem, la asta ne mai gândim. Dar când au zis că sunt de acord cu ceva, atunci știi că se întâmplă. Apropo de cifre, PSD are 33% și ceva în parlament. Deci există toate premisele ca o moțiune de cenzură să treacă. Pentru asta, este esențială poziția PNL, vrem să vedem că PNL nu încearcă să-și pedepsească electoratul. Este de o ipocrizie maximă să zici: nu mai vrem în coaliție, dar suntem la guvernare. Nu mai puteți păcăli electoratul de dreapta."

În schimb, liderii AUR au spus că susțin moțiunea de cenzură inițiată de USR. În urmă cu ceva timp, o asemenea convergență de idei părea ceva greu de închipuit.

Călin Mătieș, senator AUR: „Noi ne dorim ca Ciolacu să plece, el deja a dus în colaps economia românească. Dacă anul trecut aveam un deficit bugetar, în primele 6 luni, de 27 de miliarde, în primele 6 luni din acest an, el este de peste 60 de miliarde.

Așteptăm să vedem moțiunea, să mergem la consultări împreună cu USR, să discutăm pe textul moțiunii. AUR votează, chiar dacă este de la USR, chiar dacă este de la PNL sau alte partide, orice este în folosul românilor. De aceea, o să susținem această moțiune, cu siguranță, dar ne dorim ca USR, împreună cu noi și alte partide, să mergem până la capăt. PNL face doar un joc de glezne, rămânem, nu rămânem. Ne spun că pentru stabilitate. Numai stabilitate nu a fost pentru că s-au certat în fiecare zi PNL și PSD.

Îmi e greu să cred că voturile merg undeva. Până la urmă, suveraniștii trebuie să voteze cu suveraniștii. Ceilalți, neomarxiștii și alții, treaba lor. Dar eu îmi doresc ca românii să se trezească. 34 de ani am avut acest nenorocit PNL și PSD. Cum să ai un alt rezultat cu aceeași metodă? Am văzut ce am avut 34 de ani."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE