Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poveștile altfel ale Jocurilor Olimpice: de la gravida în 7 luni care a ajuns în optimi, la debutanta de 58 de ani

Jocurile Olimpice 2024 au scris deja câteva povești cu totul speciale, iar unele au fost gravate, cu adevărat, în istorie.

Nada Hafez a concurat la scrimă, deși era gravidă în luna a șaptea

Cazul unei egiptence nu poate fi trecut cu vederea, cu siguranță. Nada Hafez a dezvăluit abia acum că este însărcinată în șapte luni, cu toate că a concurat deja în proba de scrimă. Și nu a făcut-o oricum, ci chiar a ajuns în optimi, după ce a eliminat-o surprinzător pe americanca Elizabeth Tartakovsky, scor 15-13, în runda inaugurală a probei de sabie.

S-a oprit însă în acea fază, după ce a fost învinsă de sud-coreeanca Jeon Hayoung, scor 7-15. Dar rămân mai multe întrebări. Cazul ei este unul ciudat dacă avem în vedere că scrima este un sport în care reacțiile fizice trebuie să fie extrem de agile și rapide, ceea ce ar dăuna unei femei gravide într-o etapă atât de avansată.

"Vi se pare că sunt doi competitori pe planșă, dar de fapt au fost trei! Eram eu, adversara mea și copilul meu care nu a venit încă în lumea noastră! Eu și copilul meu am avut parte de provocări, atât fizice, cât și emoționale. Acest roller-coaster al sarcinii este greu doar dacă îl luăm separat, dar să trebuiască să lupt pentru a menține un echilibru între viața personală și sport a fost istovitor, cu toate că a meritat. (...)

Scriu această postare pentru a spune că sunt foarte mândră că am ajuns în optimi, sunt norocoasă. Această ediție a fost diferită. Sunt norocoasă că am avut parte de încrederea soțului meu și a familiei mele pentru a putea ajunge până aici. Această competiție a fost cu totul diferită. Am fost de trei ori olimpică, dar de data aceasta am făcut-o purtând cu mine un micuț olimpic!", a fost postarea lui Nada Hafez, pe rețelele de socializare.

Sportiva născută în Cairo are 26 de ani și se află deja la a treia ediție a Jocurilor Olimpice.

De menționat că Nada Hafez a practicat și gimnastica, unde a fost campioană națională a Egiptului. În plus, ea a studiat medicina la Universitatea din Cairo, conform publicației Foxwilmington.

Însă este ceva diferit să concurezi atunci când ești gravidă față de atunci când ești deja mamă. Astfel de situații sunt multe la această ediție a Jocurilor Olimpice. Este și cazul canotoarei Helen Glover, care are trei copii și care este dublă campioană olimpică. La ediția trecută, care s-a desfășurat în 2021, la Tokyo, ea avea deja gemeni în vârstă de un an și jumătate.

Zeng Zhiying are 58 de ani și a debutat la Jocurile Olimpice

O altă poveste specială este cea a chinezoaicei Zeng Zhiying, care concurează pentru Chile sub numele de Tania. Ea a stabilit un record și a devenit cea mai bătrână debutantă la o ediție a Jocurilor Olimpice. Are 58 de ani și a debutat la această competiție în proba de simplu la tenis de masă. Ea a pierdut însă cu 1-4 în runda preliminară, în faţa Marianei Sahakian, din Liban.

Cei peste 7.000 de spectatori din "Arena Sud Paris 6" știau povestea și au aplaudat-o îndelung pe Zeng Zhiying. Ea a plecat din China din 1989, anul în care a avut loc și masacrul din Piața Tiananmen. Zeng Zhiying locuiește în Chile de 35 de ani, unde a ajuns pentru a preda tenis de masă.

"Nu mi-am imaginat asta niciodată, pentru că am început totul ca divertisment, pentru a face ceva sport. Am câștigat încredere jucând mult și, din moment ce am câștigat mai mereu, mi-a plăcut din ce în ce mai mult să joc.

Calificarea la Jocurile Olimpice este un vis mare, uriaș, iar să-l pot îndeplini, la această vârstă, este o bucurie uriașă. Toată lumea mă cunoaște, mă salută, vrea o fotografie, iar pentru mine înseamnă bucurie. Sunt deja chiliană în inimă, în suflet, în tot, o să mă îngroape în Chile. (...) Orice mișcare proastă ar putea să mă rănească și asta mă îngrijorează foarte mult", a spus Zeng, citată de Associated Press.

Zeng Zhiying, care joacă la nivel profesionist doar de zece ani, este fiica unei antrenoare de tenis de masă și nu este prima dată când reprezintă Chile la competiții internaționale. Este însă cea mai mare competiție la care a ajuns până acum. Ea a mai participat, în culorile statului sud-american, la jocurile Pan Americane din Santiago, de anul trecut, unde a obținut medalia de bronz.

Un amănunt deosebit este că ea face naveta între localitatea unde locuiește, Iquique, și capitala Santiago, care se află la peste 1.700 de kilometri distanță, pentru a preda lecții de tenis de masă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE