Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Previziuni pentru Jocurile Olimpice 2024. Națiunile de la care se așteaptă cele mai multe medalii

Jocurile Olimpice 2024 se desfășoară la Paris, în perioada 26 iulie - 11 august.

Competiția se anunță a fi una istorică și deja a bătut recordul de bilete vândute până acum: 8,6 milioane, față de cele 8,3 milioane, câte au fost vândute la Atlanta 1996. Chiar și așa, au rămas sute de mii de bilete nevândute.

În total, participă 206 echipe, care totalizează 10.500 de sportivi, iar Statele Unite ale Americii sunt cel mai bine reprezentate, cu 592 de atleți. Urmează Franța (573), Australia (460), Germania (427), Japonia (404), China (388), Spania (382), Italia (361) și Marea Britanie (327). Cele mai mici delegații, cu câte un singur sportiv, sunt Belize, Liechtenstein, Nauru și Somalia. Va exista și o echipă de refugiați, cea mai mare care a ajuns vreodată la Jocurile Olimpice, cu 35 de sportivi, cei mai mulți veniți din Siria, Iran și Afganistan.

Rusia și Belarus sunt interzise, din cauza invaziei pe scară largă a rușilor în Ucraina. Unii dintre sportivii ruși și bieloruși vor concura sub denumirea oficială de "sportiv neutru individual", adică AIN (Athlètes Individuels Neutres).

Previziuni pentru Jocurile Olimpice 2024

Specialiștii se întrec în previziuni, iar unele dintre ele se bazează și pe inteligența artificială.

  • SUA

Conform prognozei institutului Gracenote-Nielsen, cele mai mari așteptări vin din partea sportivilor americani. Se așteaptă ca ei să câștige cele mai multe medalii la Paris, 112. La ediția pecedentă, cea de la Tokyio 2020, Statele Unite au obținut 113 medalii.

Dacă previziunile se împlinesc, va fi a opta oară consecutiv când americanii se plasează în fruntea clasamentului pe medalii la Jocurile Olimpice. Echipa Statelor Unite a putea lua medalii în 28 de sporturi în tabelul virtual, cu un sport mai puțin decât recordul olimpic al țării, adică 29, performanță care a fost stabilită la Tokyo 2020. Atletismul și înotul sunt în continuare sporturile de la care se așteaptă cel mai mult. De exemplu, la înot, americanii dețin recordul de 578 de medalii.

  • China

Aceeași prognoză Gracenote-Nielsen arată că locul secund va fi ocupat de China, cu 86 de medalii (la Tokyo 2020, chinezii au obținut 89). Dintre acestea, 34 ar urma să fie de aur.

Scufundările, tirul, înotul, tenisul de masă, gimnastica și badmintonul sunt sporturile-cheie pentru chinezi. 20 de sporturi diferite au câte un concurent chinez în top trei, conform VMT. Totalul estimat de 34 de medalii de aur pentru China înseamnă că asiaticii ar putea fi o amenințare pentru Statele Unite.

  • Marea Britanie

Marea Britanie ar urma să termine pe locul al treilea, cu 63 de medalii (17 de aur) în cel puțin 20 de discipline sportive. Asta ar însemna că britanicii ar urma să-și mențină performanța de la ultimele patru ediții, când a câștigat de fiecare dată cel puțin 60 de astfel de distincții.

  • Franța

Țara gazdă Franța este cotată cu a patra șansă, mai exact cu 60 de medalii (27 de aur). La ediția precedentă, francezii au luat 33. În ultimul secol, Franța a fost medaliată în 15 până la 19 sporturi, însă la această ediție ar urma ca francezii să triumfe în 28 de sporturi, ceea ce ar însemna un record pentru această națiune. Este a treia ediție pe care o găzduiește Franța. La cea din 1900, francezii au obținut 115 medalii.

  • Australia

Aceleași previziuni dau Australia drept a cincea națiune în clasamentul general pe medalii. Cele 54 de medalii prognozate de Gracenote Virtual Medal Table ar urma să fie cele mai multe din ultimii 24 de ani, când australienii au avut un record de 58, la Sydney 2000. La ediția precedentă, țara de la antipozi a bifat 46 de medalii. Și la această ediție, cele mai mari așteptări vin de la echipa de înot a Australiei.

  • Japonia

Japonia este văzută drept a șasea națiune în clasamentul pe medalii, cu 47. La ediția precedentă, pe care chiar ei au organizat-o, au obținut 58. Medaliile sunt prognozate în 17 sporturi diferite, cu mult sub recordul Japoniei, de 21, de la Tokyo 2020.

De la prima ediție modernă a Jocurilor Olimpice, cea de la Atena 1896, SUA este națiunea cu cel mai mare număr de medalii din toate timpurile, la Jocurile Olimpice de vară, 2.975, potrivit Olympic Foundation, urmate de URSS (1.204), Germania (1058), Marea Britanie (948) și Franța (835).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE