Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia a preluat președinția prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, după șase luni de controverse stârnite de cea maghiară

Polonia preia de la 1 ianuarie 2025 președinția prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene. Vine după șase luni de controverse stârnite de cea maghiară. Premierul de la Budapesta a creat îngrijorare prin vizitele făcute la Moscova și la Beijing, unde și-a promovat un plan de pace în Ucraina fără mandat european. Guvernul polonez este, însă, mult mai apropiat de linia Bruxellesului și un mare susținător al Kievului.

Polonia preia președinția rotativă a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2025

Președinția maghiară a Consiliului Uniunii Europene s-a încheiat pe 31 decembrie 2024. Mandatul a provocat multă agitaţie la Bruxelles. Tonul a fost dat de sloganul Make Europe Great Again, inspirat de Donald Trump.

Premierul maghiar, cunoscut pentru politicile sale populiste și anti-imigrație, a stârnit controverse prin turnee în China și Rusia pentru a-și promova faimoasa misiune „pace în Ucraina.” În timp ce multe state membre s-au distanțat de Ungaria prin boicotarea întâlnirilor europene organizate de Budapesta, Viktor Orban și-a apărat mandatul lăudându-se că a făcut din nou Europa măreață.

Viktor Orbán, premierul Ungariei: „În viaţa mea, nu am văzut o asemenea izolare ca ceea ce ni s-a întâmplat în ultimele şase luni. Jumătate din lume a fost aici în Ungaria. Am organizat cel mai mare eveniment din istoria Ungariei. Și la sfârșitul muncii noastre, chiar și adversarii ne-au felicitat pentru cantitatea și calitatea muncii pe care am făcut-o.”

Un analist politic a declarat pentru Euronews că răspunsul va veni mai târziu la întrebarea dacă președinția a avut sau nu greutate, dar consideră că ultimele șase luni sunt mai degrabă un succes.

Robert Kiss - analist, Centrul de Analiză Politică Corectă: „Instrumentele instituționale disponibile țării care prezidează sunt de așa natură încât este imposibil să greșim. Când există o perioadă în care Ungaria nu deţine preşedinţia rotativă, relaţiile dintre UE şi Ungaria sunt foarte turbulente, iar aceste dezbateri au fost, de fapt, împinse în fundal și s-au concentrat asupra a ceea ce este cu adevărat în interesul comun al Uniunii.”

Rita Konya, jurnalistă Euronews Ungaria: „Ungaria a deţinut preşedinţia UE pentru prima dată în 2011. Ca și atunci, acum predă ștafeta Poloniei. Polonia, al cărei premier este incontestabil un prieten al Europei.Donald Tusk, un critic hotărât al lui Viktor Orban, s-a întors în funcția de prim-ministru al Poloniei de la Consiliul European. Potrivit articolelor de presă de la Bruxelles, Varşovia, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Kievului, se pregăteşte să înăsprească restricţiile asupra importurilor ruse de energie în timpul preşedinţiei poloneze a UE. Rita Konya, pentru Euronews, din Budapesta.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE