Uniunea Europeană va sprijini Ucraina oricât va fi nevoie. Este mesajul transmis de liderii europeni, după reuniunea de la Bruxelles, la care a participat și Volodimir Zelenski. Ei au decis ca blocul comunitar să aloce anul viitor ajutoare în valoare de 12,5 miliarde euro pentru țara aflată în război. Statele membre mai spun și că un eventual acord de pace trebuie să fie în conformitate cu declarația universală a drepturilor omului.
Nu vor exista discuții despre pace fără prezența Ucrainei la masă, este mesajul transmis de liderii europeni. Ei mai susțin că acum prioritatea trebuie să fie consolidarea poziției Kievului, dacă acesta decide că este timpul să negocieze.
Kaja Kallas, înaltul reprezentant pentru politică externă al UE: „Orice grăbire a negocierilor va însemna de fapt un acord prost pentru Ucraina. Toți ceilalți actori din lume urmăresc cu atenție modul în care acționăm în acest caz. Prin urmare, trebuie să fim puternici. Siria ne arată că Rusia nu este invincibilă şi nu ar trebui să ne subestimăm propria putere.”
Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei: „Rusia nu dovedește nicio dorinţă de a negocia. Cred că în această situaţie, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a susţine Ucraina şi pentru a face Ucraina puternică. Şi numai atunci să continuăm şi să mergem la masa negocierilor. Din păcate, nu livrăm. Am spus de multe ori că sunt o mulțime de promisiuni, dar nu putem îndeplini prea multe promisiuni.”
Dick Schoof, premierul Țărilor de Jos: „Am afirmat încă o dată că este important ca Ucraina să fie cea care determină în ce condiţii pot avea loc discuţiile. Și nu noi trebuie să vorbim despre asta. În prezent, Ucraina încă nu a indicat că este pregătită să facă acest lucru.”
Premierul maghiar, cunoscut pentru declarațiile sale în opoziției cu cele prezentate de majoritatea europenilor, a venit cu o propunere de armistițiu cât mai rapid.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Este o idee foarte simplă, nu un plan birocratic complicat, ştiţi. Este un plan uman foarte simplu. Să nu lăsăm mii de tineri să moară în timpul Crăciunului. E atât de simplu. Şi să existe un schimb important de prizonieri de război. Să meargă acasă la familia lor pentru Crăciun.”
La finalul ultimului summit din acest an, liderii europeni au convenit că Ucraina trebuie să primească mai multe sisteme antirachetă, rachete și muniții. Și ca fondurile rușilor, confiscate în Uniune, să rămână blocate până la finalul războiului.