Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia a anunțat că ar trebui să doboare rachete și drone rusești deasupra Ucrainei. Mircea Geoană a reacționat prompt

Incidentele din ce în ce mai frecvente din ultima vreme l-au determinat pe ministrul polonez de Externe să facă o declarație care a stârnit îngrijorare în țările NATO. Radoslaw Sikorski a spus că țara sa are „datoria constituțională” să doboare dronele și rachetele trase de Rusia și care trec prin apropiere de teritoriul Poloniei, chiar dacă ele sunt deasupra Ucrainei.

Polonia a anunțat că vrea să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

„A fi membru al NATO nu înlocuieşte responsabilitatea fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian. Aceasta este datoria noastră constituţională. Personal, sunt de părere că, atunci când rachetele străine sunt pe punctul de a intra în spaţiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm, pentru că, odată ce au intrat în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva devine semnificativ. Ucrainenii ne-au spus: Sunteţi bineveniţi”, a spus ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, într-un interviu pentru Financial Times, publicație care aduce aminte că dronele rusești au ajuns și pe teritoriul României sau au intrat prin spațiul aerian suveran românesc.

În plus, Sikorski a mai făcut o declarație interesantă: „Avem o poveste bună de spus: nu numai că cheltuim mai mult pentru apărare, dar, de fapt, cheltuim mai mult pentru Ucraina decât Statele Unite”.

Pe 26 august, o dronă ar fi încălcat spațiul aerian polonez, în timpul unui atac puternic al Rusiei asupra Ucrainei. Armata a precizat că aparatul de zbor ar fi căzut pe teritoriul Poloniei şi este în continuare căutat. De altfel, la momentul atacului, forțele aeriene poloneze au ridicat de la sol avioane de luptă.

Acesta este însă cel mai recent caz, însă au mai existat cel puțin două, după cum spun oficialii polonezi.

În această situație, Occidentul lucrează la un plan în care să intre și România și Polonia, în ceea ce privește apărarea aeriană a Ucrainei. Iar în urmă cu câteva luni, Polonia a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina, în care cele două ţări vor analiza „fezabilitatea unei posibile interceptări în spaţiul aerian al Ucrainei a rachetelor şi UAV-urilor lansate în direcţia teritoriului Poloniei, în urma procedurilor necesare convenite de statele şi organizaţiile implicate”.

Reacția NATO, după ce Polonia a cerut să doboare rachete rusești

Însă NATO se teme că o eventuală intervenție a Poloniei în acest sens ar urma să escaladeze războiul și chiar ar putea să-i antreneze și pe polonezi în acest conflict.

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost și el contactat de Financial Times, pentru a comenta acest subiect.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina şi să facem tot ce putem pentru a evita escaladarea. Şi aici linia NATO este consecventă încă de la începutul războiului. Desigur, respectăm dreptul suveran al fiecărui aliat de a-şi asigura securitatea naţională. Dar, în cadrul NATO, ne consultăm întotdeauna înainte de a intra în ceva care ar putea avea consecinţe asupra noastră, a tuturor. Iar aliaţii noştri polonezi au fost întotdeauna impecabili în consultări în interiorul Alianţei”, a spus Geoană.

Radoslaw Sikorski a discutat problema și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în luna martie. La acel moment, Stoltenberg a amintit, într-o conferință de presă, că „NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a consolidat poziţiile pe flancul estic al Alianţei, în special în Polonia”.

Astfel, o asemenea decizie a Poloniei, de a doborî drone și rachete rusești, chiar dacă ele nu sunt încă deasupra spațiului polonez, ar putea fi extrem de periculoasă.

Chiar și ucrainenii au insistat asupra oportunității impuneri unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, dar această variantă este considerată de NATO drept motiv de a intra direct în conflict cu Rusia.

Aceste așa-zise linii roșii au fost de multe ori împinse de-a lungul acestui conflict. Iar unii analiști militari ucraineni consideră că ele pot fi forțate și acum.

„Am văzut că unele linii roşii pot fi mutate. Ucrainenii fac multe presiuni pentru a permite Poloniei să intervină şi pentru că Ucraina nu are resursele aeriene să-şi acopere bine tot teritoriul, în special acum, în vestul Ucrainei", a spus Mîkola Nazarov, analist de securitate în cadrul think-tank-ului Globsec din Kiev, potrivit sursei citate.

El se referă chiar și la decizia Occidentului de a livra Ucrainei avioane F-16 sau rachetele occidentale de până acum, inclusiv cele cu rază lungă de acțiune, deși ucrainenii au interdicție de a le folosi, deocamdată, pe teritoriul Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE