Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a decis PSD să intre în opoziție

PSD a anunțat că se retrage de la negocierile pentru formarea noului guven. Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu.

El a explicat că, în ciuda eforturilor PSD de a construi o coaliție pro-europeană stabilă, blocajul a fost cauzat de refuzul partenerilor politici de a depăși conflictele și orgoliile personale.

O serie de analiști politici au comentat, pentru Euronews România, decizia de ultimă oră luată de PSD.

„Urmează măsuri destul de dure care trebuie luate de următorul guvern și sunt puțini cei care vor să și le asume”

Cristian Andrei, analist politic: Cred că primul lucru pe care poate să îl înțeleagă orice român este că urmează niște măsuri destul de dure care trebuie luate de următorul guvern și sunt puțini cei care vor să și le asume. Vă aduc aminte că toatea ceste discuții,care au creat zâzanie între partidele ce voiau să facă acum o săptămână o coaliție, au plecat de la buget, de la finanțe, de la posibilitatea de a îngheța pensiile, de a îngheța creșterile de salarii de la anul. Bugetul României este sărac, cu probleme. Toată chestiunea aceasta pare că îi sperie pe foarte mulți.

Nu cred că s-au închis 100% aceste posibilități de negociere. Mi se pare totuși amuzant că domnul Ciolacu îi trimite pe ceilalți din cealaltă parte a spectrului politic să facă un guvern. Nu există deocamdată negocieri, nu există o formulă. Mi se pare ușor necredibil felul acesta de a face politică din toate părțile și nu cred că asta va convinge în vreun fel românii că lucrurile sunt bune în România.

„Nu cred că s-au închis 100% aceste posibilități de negociere”

Ar fi bine să nu facem speculații. Ei sunt cei care ar trebui să dea aceste răspunsuri. Ei s-au întrunit într-o coaliție pro-europeană înainte de a se anula alegerile, ei au negociat în aceste săptămâni, ei au promis stabilitate. Eu pot să fac scenarii. În momentul de față, eu pot spune că se poate susține inclusiv un guvern tehnocrat, se poate susține un guvern minoritar, poate să se întoarcă PSD la masa negocierilor dacă sunt agreate anumite lucruri. În mod normal, aceste răspunsuri ar trebui date cu responsabilitate de către politicieni. Și senzația este, din păcate, de jocuri politice și aceste jocuri ne-au adus, din păcate, unde suntem.

Vor fi negocieri în continuare între partidele politice și nu exclud o formulă de guvern de tranziție tehnocrat sau o formulă mai tehnică. Este o speculație. Partidele trebuie să lămurească ce își asumă.

„Guvernul minoritar va fi pus cu girul PSD-ului, deci indirect vom avea un guvern PSD”

Radu Delicote, analist politic: Astăzi, așa cum arată lucrurile, PNL este pus în corzi, USR este cumva pus în corzi, dar nu în sensul în care este PNL-ul, ci mai degrabă în sensul în care va trebui poate să susțină un candidat la prezidențiale comun cu PNL. Cel mai probabil va fi Nicușor Dan. S-ar putea să vedem în toată această poziționare un PSD care, culmea, va ieși din această schemă câștigat la nivel parlamentar.

Dacă rămâne în această schemă de susținere a guvernului, va face opoziție. Și opoziția pe care o va face va fi, de fapt, și la guvernare, dar și în opoziție. Guvernul minoritar va fi pus cu girul PSD-ului, deci indirect vom avea un guvern PSD. Va putea face inclusiv opoziție la AUR, SOS și eventual POT și atunci va avea un avantaj foarte mare în campania prezidențială.

Situația așa cum se pare astăzi e predicția pe ce se va întâmpla în umrătoarele 3-4 luni de zile.

Din păcate, am văzut bursa cum a reacționat. Există o mare incertitudine. Mai punem o cărămidă în plus pe presiunea care există la nivel de societate și pe toată supărarea vizavi de clasa politică.

„Nu este cel mai rău lucru pe care PSD l-a decis”

Cristian Pârvulescu, politolog: Nu e nimic clar din punctul meu de vedere în ceea ce a scris pe facebook domnul Ciolacu în legătură cu linia pe care o va avea pe viitor partidul. Aș putea spune că da, s-a afirmat ca un partid pro-european și avem toate speranțele că va merge în această linie, dar, pe de altă parte, nu știu ce înțelege prin „am priceput care este semnalul pe care îl transmite electoratul”.

Să spunem că nu este cel mai rău lucru pe care PSD l-a decis. O opoziție puternică și o opoziție clară față de extrema dreaptă în Parlament contează. Și apropo de soluțiile de guvernare, eu cred că o platformă democratică care să sprijine un guvern minoritar, fie unu PNL-UDMR, ar fi foarte clar. Sigur că pentru PNL sfârșitul este aproape sigur. Rămânând la guvernare și având toate opțiunile pe masă, va suporta toate consecințele deciziilor care urmează să fie luate. Deci va fi pur și simplu strivit de ceea ce se va întâmpla. Așa că șansa unui candidat al său care să intre în turul al 2-lea la alegerile prezidențiale scade semnificativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE