Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politologul Radu Carp: Dacă ordinea candidaților are de suferit la renumărare, se reia întregul tur întâi al prezidențialelor

Poitologul Radu Carp a explicat, la Euronews România, ce implicații ar putea avea renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. CCR a decis, joi, să ceară BEC renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.

Legea 370 menționează că în cazul în care se modifică ordinea candidaților, se reia întregul tur întâi”, a spus Radu Carp, la Euronews România.

Radu Carp, politolog: „Cred că nici cei de la BEC, în momentul de față, nu știu cum să procedeze cu aceaată renumărare, pentru că nu e vorba doar de secțiii de votare și președinți, ci și de membri și de reprezentanții partidelor în aceste secții. Deci noi vorbim practic de câteva zeci de mii de persoane care au semnături pe acele procese verbale, care trebuie reconvocate în 24 de ore. Nu văd posibil, în 24 de ore, să gestioneze această problemă.

Legea 370 menționează, în mod expres, că, în cazul în care se modifică ordinea candidaților pentru turul 2, trebuie reluat întregul tur 1. Asta este. Nu e o dispoziție foarte corectă, din punctul meu de vedere. Așa spune legea.

Mai este un aspect foarte interesant, că legea prevede că se pot deschide în 24 de ore contestații la ce s-a comunicat de către BEC, dar dacă se face o renumărare a voturilor, dictată de CCR, asta înseamnă că procesul începe de la zero. Adică, practic, orice candidat poate, din nou, să conteste orice aspect care ține de desfășurarea turului 1.

„Renumărarea nu se poate face, fizic, în aceeași zi”

În ceea ce privește renumărarea voturilor Radu Carp a explicat că procesul nu se poate face, fizic, într-o singură zi.

Radu Carp, politolog: „Renumărarea nu se poate face, fizic, într-o singură zi. Haideți să luăm un caz. Un vot greșit pentru domnul Orban a fost trecut la doamna Lasconi și reprezentantul USR în acea secție de votare nu semnează respectivul proces verbal. Ce se întâmplă? Se blochează întregul proces de renumărare și evident că durează câteva zile, săptămâni sau mai mult, Adică efectiv nu văd cum se poate face în 24 de ore, în condițiile în care reprezentanții partidelor au și opțiunea să nu semneze procesele verbale.”

O altă implicație: ce se întâmplă dacă turul 2 este organizat după expirarea mandatului lui Iohannis

Radu Carp, politolog: „Mai este un aspect care trebuie lămurit. Calendarul electoral a mers până la maximum, expiră mandatul actualului președinte și se pune întrebarea: ce se întâmplă în cazul în care se constată că numărarea a fost greșită, se organizează un tur 2 undeva la finalul lunii decembrie și un tur 2 uneva în ianuarie? Apare problema cine exercită, în această perioadă, atribuția de președinte al României. Președintele are un mandat limitat.

Nu e un caz de imposibilitate de exercitare a funcției, ci este un caz de expirare de mandat. Mandatul încetează de drept la data împlinirii termenului. Da, dar spun că noi nu avem asta (n.r.: ca funcția de președinte să rămână vacantă) și va trebui din nou ca CCR să interpreteze cine poate să interpreteze aceste prerogative. Poate merg prea departe, dar expun doar consecințele posibile.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE