Administrația Biden a oferit încă un motiv pentru a nu trimite Ucrainei mult așteptatele rachete cu rază lungă de acțiune. Statele Unite sunt îngrijorate că nu ar dispune de suficiente astfel de proiectile în propriul arsenal, scrie publicația Politico.
În cadrul unei reuniuni la Pentagon, SUA au transmis oficialilor de la Kiev că nu mai dispun de sisteme de rachete tactice (ATACMS) de care s-ar putea lipsi, au precizat patru persoane cu informații despre discuțiile purtate. Transferul sistemelor ATACMS pe frontul din Europa Est ar duce la diminuarea stocurilor Armatei americane și ar afecta pregătirea militarilor pentru potențialele lupte, au precizat sursele citate de Politico.
De asemenea, administrația SUA și-a exprimat îngrijorarea că Ucraina ar putea folosi rachetele pentru a ataca teritoriul Rusiei deoarece pot lovi ținte aflate la peste 300 de kilometri distanță. Din acest motiv, SUA nu ar urma să livreze prea curând sistemele ATACMS.
- Miniștrii Apărării din NATO se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre sprijinirea Ucrainei și consolidarea Alianței
- SUA avertizează cetățenii americani să părăsească imediat Rusia din motive de securitate
- Ucrainenii din Donețk se roagă să nu vină iar rușii. Mii de oameni au de mâncare doar ceea ce primesc de la organizațiile umanitare
Pentagonul realizează periodic evaluări pentru a informa decidenții de câte arme și muniție ar fi nevoie pentru a confrunta un inamic. De la izbucnirea războiului din Ucraina, planurile privind stocurile de arme nu au fost revizuite pentru a stabili de cât armament ar avea nevoie Statele Unite pentru a slăbi Rusia.
Unul dintre motivele pentru care Armata americană ezită să trimită sisteme ATACMS este dorința de a păstra un nivel ridicat al stocurilor SUA, a precizat un oficial american, conform Politico.
Laura Cooper, un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului pentru problemele legate de Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat că „pentru fiecare capacitate pe care o furnizăm, fie că vorbim de HIMARS, fie că vorbim de un anumit tip de rachetă sau de muniție, analizăm întotdeauna disponibilitatea stocurilor noastre, ne uităm la considerentele legate de producție, iar acest lucru este valabil pentru fiecare capabilitate și luăm decizii în consecință".
Lockheed Martin a produs aproximativ 4.000 de ATACMS în diferite configurații în ultimii 20 de ani. Unele dintre aceste rachete au fost vândute națiunilor aliate, care au cumpărat rachetele pentru propriile sisteme de lansatoare multiple de rachete. Aproximativ 600 au fost lansate de forțele americane în luptă în timpul Războiului din Golful Persic și al Războiului din Irak.