Miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice se reunesc, timp de două zile, pe 14 și 15 februarie 2023, la Bruxelles, pentru a trata subiectele fierbinţi pe agenda curentă a Organizaţiei, printre care capacitatea de consolidare a apărării şi descurajării Alianţei şi ajutoru militar suplimentar pentru Ucraina.
Secretarul general al Organizaţiei Jens Stoltenberg a punctat într-o conferinţă de presă premergătoare reuniunii necesitatea continuării ''cursei logistice''. El a spus că ''viteza va salva vieţi'', mai ales în ce priveşte sprijinirea cu echipament militar a forţelor armate ucrainene.
Oficialul Alianţei a făcut apel public către statele membre să urgenteze trimiterea de echipament militar astfel încât să fie transmise capabilităţi cheie de luptă înainte ca Rusia să preia iniţiativa pe câmpul de luptă.
În ceea ce privește participarea României, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, va fi însoțit la reuniune de Șeful Statului Major, generalul Daniel Petrescu
"Reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării se înscrie în calendarul curent şi se va concentra, în principal, pe discutarea continuării sprijinului oferit Ucrainei şi a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianţei de la Madrid, din iunie 2022, şi în perspectiva pregătirii pachetului decizional pentru Summit-ul NATO de la Vilnius, care va avea loc în vara acestui an", informează MApN.
Ce subiecte vor aborda oficialii NATO
Un subiect spinos pe agenda miniştrilor Apărării din statele Alianţei îl reprezintă evaluarea posibilităţii trimiterii de avioane de luptă Ucrainei, scrie agenţia Reuters. Potrivit secretarului general al NATO, ''se discută în prezent asupra chestiunii trimiterii de avioane Ucrainei şi această temă urmează să fie abordată în reuniunea de la Bruxelles'', menţionând, totodată, că acest demers de furnizare a avioanelor de luptă către Kiev nu face NATO parte din conflict, arată Reuters.
Miniştrii Apărării urmează să aprobe noi măsuri ambiţioase în ce priveşte planificarea apărării în NATO şi să răspundă modalităţilor de dezvoltare a capacităţii industriale de apărare şi de refacere a stocurilor. Se va discuta şi despre adoptarea paşilor necesari pentru protejarea infrastructurii critice subacvatice şi despre modalităţile de gestionare şi creştere a cheltuielilor destinate apărării în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Ministrul Apărării din Ucraina, prezent la Consiliul Nord-Atlantic
În prima zi a discuţiilor de la Bruxelles, are loc întâlnirea Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei, în deschidere susţinând un discurs secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru ca ulterior să se desfăşoare reuniunea ministerială propriu-zisă la nivelul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la care participă în calitate de invitat şi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov. În cea de-a doua zi a reuniunii, NAC se reuneşte şi cu participarea miniştrilor de resort din statele invitate să adere la Alianţă, Finlanda şi Suedia. La finalul reuniunii, secretarul general al organizaţiei susţine conferinţa de presă pentru prezentarea, către public, a concluziilor întâlnirii.
Ce rol joacă reuniunea ministerială a apărării statelor NATO
Reuniunea ministerială a apărării statelor membre NATO dezbate problemele stringente aflate pe agenda Alianţei şi adoptă măsurile necesare în chestiunile care vizează elementele logistice şi politicile de planificare privind securitatea şi apărarea statelor membre. La reuniunea, desfăşurată pe parcursul a două zile, participă miniştrii Apărării din statele membre, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice şi reprezentanţi militari cu rol de comandă şi decizie din cadrul NATO, printre care şeful Comitetului Militar al Alianţei. Chestiunile tehnice adoptate sunt transpuse apoi pentru implementare de către statele membre.
Între 18 și 29 ianuarie 2023 s-a desfăşurat reuniunea Comitetului Militar al NATO la care au participat şefii de stat major din statele membre ale Alianţei. Precedenta reuniune a miniştrilor apărării din statele NATO s-a desfăşurat la 12-13 octombrie 2022, la Bruxelles