Elitele mondiale s-au reunit la Forumul Economic Mondial de la Davos, fondat în 1971. Scopul organizației este acela de a reuni sectorul public și cel privat pentru a găsi soluții la diverse probleme globale sau crize de mai multe feluri.
Cele opt personaje care luptă pentru a schimba lumea în bine, în 2024
Opt personaje sunt în centrul atenție în 2024, în încercarea lor de a schimba lumea în bine, conform Politico.
De la cei care se luptă cu schimbările climatice, cu sărăcia și cu bolile, până la cei care apără democrația și libertatea.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski se află la Davos cu un scop clar, să le reamintească "diriguitorilor" lumii de lupta Ucrainei pentru supraviețuire, ceea ce înseamnă nevoia de bani și arme de care Kievul are nevoie pentru a câștiga războiul cu Rusia. Însă, pe măsură ce războiul se prelungește și atenția se îndreaptă către criza din Orientul Mijlociu și alegerile din Statele Unite, lucrurile se complică, iar Zelenski duce o bătălie dificilă.
Președintele Ucrainei va continua să aibă întâlniri cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Zelenski își va prezenta, de asemenea, cauza direct către marile corporații mondiale, cu tema că Ucraina este deschisă pentru afaceri, chiar dacă este atacată.
Al Gore, fostul vicepreședinte al SUA
Reconstruirea încrederii este principala sarcină a WEF (Forumul Economic Mondial) din acest an. Un subiect pe placul lui Al Gore. Fostul vicepreședinte al SUA și-a folosit "discursul de concesiune" după celebrele alegeri strânse din SUA, din 2000, - în care democratul a câștigat votul popular, dar Curtea Supremă a Statelor Unite l-a declarat pe republicanul George W. Bush câștigătorul electoral în colegiu - pentru a îndemna americanii să aibă încredere în sistemul și în instituțiile lor electorale.
De când și-a încheiat mandatul, Gore a fost puternic implicat în lupta împotriva schimbărilor climatice, încercând să convingă lumea să aibă încredere în ceea ce spune știința despre planeta noastră. Pentru susținerea sa pentru mediu, el a primit Premiul Nobel pentru Pace și a fost pe locul secund în topul "Time Person of the Year" 2007. Curios este că cel care l-a învins în acel clasament din 2007 a fost nimeni altul decât președintele rus Vladimir Putin.
Alexander Soros, directorul Fundațiilor Open Society
În funcție de persoana cu care discutăm, Fundațiile Open Society ale lui Alexander Soros este fie cel mai rău lucru care i s-a întâmplat lumii libere, fie cel mai bun. Organizația non-guvernamentală finanțează grupuri ale societății civile din întreaga lume care încearcă să susțină drepturile omului, justiția, educația, sănătatea publică și presa liberă. Fundația, împreună cu fondatorul ei (investitorul miliardar, născut în Ungaria, George Soros) reprezintă "sacul de box preferat" pentru extrema dreaptă din întreaga lume, din SUA până în Ungaria și până în Marea Britanie.
Alexander Soros, în vârstă de 38 de ani, care a preluat controlul grupului filantropic de la tatăl său în 2022, s-a angajat să fie "mai politic" decât tatăl lui și a spus că intenționează să continue să susțină candidații politici americani de stânga. Însă concentrarea tânărului Soros asupra peisajului politic din SUA a avut un preț: decizia Fundației Open Society de a pune capăt unei mari părți a operațiunilor sale europene i-a luat pe mulți prin surprindere anul trecut, stârnind temeri cu privire la supraviețuirea multor organizații nonprofit pe care le-a fondat.
Liderul opoziției din Belarus, aflat în exil, Svetlana Tihanovskaia
Svetlana Tihanovskaia vrea să-l învingă pe liderul actual bielorus Alexander Lukașenko, pe care dorește "să-l tragă la socoteală" și să inaugureze o eră a democrației în Belarus. Pentru a face asta, ea are nevoie ca lumea să fie atentă la acest subiect fierbinte. Este o mare întrebare, în mijlocul a două războaie fierbinți și a unui an electoral extrem de încărcat.
În lupta sa pentru Belarus, câștigătoarea Premiului Saharov pentru Libertatea Gândirii, acordat de Parlamentului European, a plătit un preț mare: soțul ei, Siarhei Tihanovski, un activist și blogger al opoziției, se află în închisoare din 2020. El a fost închis după ce a dorit să candideze împotriva lui Lukașenko la alegerile prezidențiale. Tihanovskaia rămâne în exil, după ce au izbucnit proteste ample în urma alegerilor considerate frauduloase.
Cântăreața Angelique Kidjo
Kidjo și-a utilizat de mult timp vocea pentru o varietate de cauze. Cântăreața și compozitoarea s-a născut în ceea ce se numește acum Benin, în Africa de Vest, și a devenit faimoasă la Paris, unde s-a stabilit în anii 1980, după o lovitură de stat și o criză politică în țara ei natală. Ea a câștigat de cinci ori premiul Grammy pentru albumele sale care îmbină genurile afrobeat și reggae.
Kidjo a fost numită 'Ambasador al Bunăvoinței', de către UNICEF, în 2002 și a călătorit prin Africa pentru a susține femeile și fetele. Pentru eforturile sale umanitare, WEF (Forumul Economic Mondial) i-a acordat, în 2015, un Crystal Award, care se acordă artiștilor care contribuie la 'îmbunătățirea stării lumii').
Bill Gates, copreședinte al Fundației Bill & Melinda Gates
Bill Gates, cofondatorul Microsoft, devenit filantrop și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, și-a folosit capitalul de imagine și banii pentru a lupta împotriva inegalității în sănătate, energie, climă și educație, prin intermediul Fundației Bill & Melinda Gates. Acțiunile de amploare ale lui Gates i-au conferit fundației sale o influență extraordinară asupra agendei globale de sănătate (În 2017, Politico l-a numit cel mai puternic medic din lume) și a ridicat diverse chestiuni privind responsabilitatea.
Cu toate acestea, generozitatea lui Gates nu poate fi pusă la îndoială. La Forumul de la Davos, fundația sa a anunțat că își va mări cheltuielile la 8,6 miliarde de dolari în 2024, ceea ce înseamnă cu 4% mai mult decât anul trecut, ca răspuns la scăderea contribuțiilor globale în eforturile pentru sănătate. Fundația s-a angajat să-și majoreze cheltuielile anuale la 9 miliarde de dolari până în 2026.
Conservaționista Jane Goodall
Jane Goodall este cunoscută în lume drept cea mai mare expertă în cimpanzei, după 60 de ani în care le-a studiat interacțiunile sociale și familiale. Ea a fondat Institutul Jane Goodall pentru protejarea cimpanzeilor, împreună cu programul Roots & Shoots, care se concentrează pe conservarea în rândul tinerilor. Primatologul a fost numit, de către ONU, mesager al păcii și este membru de onoare al Consiliului Mondial al Viitorului.
Goodall, care crede că cimpanzeii și rudele lor sunt sensibili, înțelepți și merită respect, a lucrat intens pe probleme de conservare și bunăstare a animalelor. Ea este deosebit de activă în lupta împotriva comerțului ilegal cu animale sălbatice, folosindu-și influența pentru a face campaniii de protejare a cimpanzeii și a altor primate din sălbăticie. Unul dintre obiectivele ei este să împiedice oamenii să distribuie imagini cu primate și alte animale pe rețelele de socializare, ceea ce - spune ea - ar putea să-i determine pe oameni să cumpere animale de companie exotice sau să creadă că animalele folosite în divertisment sunt fericite.
Președintele Fortescue Andrew ‘Twiggy’ Forrest
Andrew Forrest, a cărui avere este mai mare decât produsul intern brut al Maltei, a făcut sume uriașe prin intermediul companiei pe care a fondat-o, Fortescue, care a explorat minereu de fier în deșertul Australiei de Vest și l-a expediat în China. În vârstă de 62 de ani, el și-a mizat propria reputație - ca să nu mai vorbim de bani - pe energia regenerabilă, în special pe hidrogenul verde.
La summitul COP28 al ONU, dedicat climei, el a îndemnat lumea să se detașeze de petrol și gaze și a cerut ca șefii afacerilor cu combustibili fosili să fie "puși pe vârfuri". Forrest a început și lupta împotriva sclaviei moderne. El s-a întâlnit cu Papa Francisc și cu alți lideri religioși, la Vatican, în 2014, pentru semnarea unui angajament multi-religios de a eradica această practică. După unele dificultăți de început, munca sa cu Vaticanul continuă.