Una dintre cele mai importante platforme de resell este acuzată că ar fi comercializat 38 de perechi sneakerși contrafăcuți.
Informația apare după ce, la sfârșitul anului 2022, Nike a dat în judecată StockX pentru vânzarea de produse false.
StockX este una dintre cele mai folosite platforme de resell de haine, încălțăminte și accesorii, care încasează în fiecare an peste 500 de milioane de dolari. Mare parte dintre produsele scoase la vânzare sunt din colecții limitate, greu de găsit – cum ar fi cizmele roșii MSCF, The Hacker project – adică parteneriatul dintre gucci cu Balenciaga sau LVxSupreme.
Platforma mizează în special pe comercializarea de pantofi sport
Un raport publicat anul acesta arată că Stock X deținea în 2020 circa 19% din piața globală a sneakerșilor. Procesul de vânzare-cumpărare este unul simplu: utilizatorul își face un cont și trimite platformei poze și detalii legate de produsul pe care vrea să îl vândă.
Apoi, acesta trece printr-un proces riguros de autenticitate, înainte ca produsul să fie scos la vânzare, potrivit spuselor companiei. Din prețul total al produsului, platforma păstrează între 6-9%, sub forma unui comision.
La sfârșitul anului trecut, însă, Nike a dat în judecată platforma Stock X, pe care o acuză că ar vinde bunuri contrafăcute. Mai mult, Nike susține că procesul său de verificare este unul eronat.
În prezent, documente din procesul dintre cele două companii arată că un cumpărător a primit 38 de perechi contrafăcute de Air Jordan 1 – unul dintre cele mai populare modele de sneakerși de pe piață. Cumpărătorul a achiziționat mai multe perechi și mărimi în culorile University Blue, Mocha și Hyper Royal, după ce prețul a scăzut, pentru a îi vinde ulterior la un preț mai ridicat.
- Garderoba viitorului: colecțiile de sneakerși imprimați 3D
- Cum a ajuns să fie cool să purtăm adidași murdari. Marile case de modă au scos colecții de pantofi uzați, care se vând cu mii de euro
- După cizmele roșii, o nouă creație extravagantă marca MSCHF: sneakerșii care pot fi încălțați din două direcții
Administratorii Stock X au susținut însă că încălțămintea este originală. În schimb, Nike a analizat sneakerșii și a concluzionat că sunt contrafăcuți.
Cumpărătorul a returnat cele 38 de perechi de Air Jordan 1 și a primit toți banii înapoi, cu toate că politica companiei Stock X este că nu acceptă retururi sau schimburi – cu mențiunea însă că produsul poate fi re-vândut pe platformă.
Stock X a respins acuzațiile, pe motiv că plângerea este neîntemeiată
"Acuzațiile formulate sunt nefondate. Echipa Nike ne-a comunicat că are încredere în procesul nostru de verificare și sute de angajați ai companiei – printre care și actuala conducere folosește Stock X pentru a vinde și cumpăra produse".
În noiembrie 2022, Stock X a scos cuvântul autentificat de pe site.
Piața produselor contrafăcute se ridică la 500 de miliarde de dolari anual, iar cei mai predispuși la achiziționarea acestor bunuri sunt tinerii, arată Camera Americană de Comerț
Peste 10% dintre produsele de lux sunt copii și se estimează că 80% din populație a folosit, voit sau nu, produse contrafăcute. Nici în Europa lucrurile nu stau diferit, serviciile vamale din Franța au precizat că au confiscat atât de multe produse false Louis Vuitton, încât pot umple 54 de terenuri de tenis.
Statisticile sunt îngrijorătoare, iar această "industrie" are efecte devastatoare. Mai multe despre subiect, într-un viitor episod Hype.