Proiectele care prevăd recalcularea pensiilor militare și a grupelor speciale de muncă ar putea fi deblocate în Parlament, după ce PSD și PNL s-au tot contrat pe marginea acestor subiecte. Premierul a dat semnale că va susține în sfârșit propunerile liberalilor cu tentă electorală.
Conducerea PSD este dispusă să treacă cele două proiecte de lege în momentul de față doar printr-una dintre camere, prima cameră sesizată, nu neapărat cea decizională, au precizat surse parlamentare pentru Euronews România.
Motivul: în momentul de față dacă s-ar recalcula numai pensiile militarilor, apar mai multe probleme; în primul rând, o dificultate la bugetul de stat și pentru ținta de deficit.
Pentru recalcularea acestor pensii, ținând cont atât de solda de grad, cât și de solda de funcție, impactul bugetar lunar poate ajunge la 370 de milioane de lei pentru cei 86.000 de beneficiari. Acest lucru înseamnă ca pe an Guvernul să găsească în jur de 4,5 miliarde de lei, bani pe care în momentul de față nu îi are.
Nu sunt bani în momentul de față nici pentru grupele speciale de muncă - mineri, cei care au lucrat în sectorul energetic și alte grupe speciale.
Guvernanții sunt conștienți că ar trebui să vină cu o recalculare pentru că pensionarii din aceste categorii au plătit suplimentar de-a lungul anilor contribuții pentru a putea să beneficieze de vechimea necesară. Doar că nu s-a luat în calcul acest contribuție suplimentară. Din acest motiv, în prezent, avem câteva zeci de mii de persoane care nici ele nu pot să beneficieze de astfel de recalculări, tot din considerente bugetare.
Marcel Ciolacu, ieșire nervoasă după ce a fost întrebat despre pensiile militare: Nu mințiți de față cu mine
Premierul Marcel Ciolacu a avut o ieșire nervoasă după ce a fost întrebat despre legea privind pensiile militare. Guvernul a dat un punct de vedere cu nouă observații negative privind propunerea PNL din Parlament, după ce șeful Executivului promisese că o va susține fără ezitare.
Întrebat despre documentul Executivului care desființează practic legea de rectificare a pensiilor militare, în opoziție cu promisiunile făcute în fața pensionarilor militari care au protestat vineri, Marcel Ciolacu a spus: „nu mai mințiți”.
Marcel Ciolacu: Vă rog frumos, măcar de față cu mine nu mințiți. Vă rog frumos! Dacă aveți o problemă cu mine, vă rog frumos să-mi spuneți, dar nu mințiți de față cu mine. (Reporter: A primit un punct de vedere negativ)
Nu este așa ceva! Guvernul a spus că este decizia Parlamentului. Nu scrie undeva în decizia luată de Guvern că există aviz negativ. Am anunțat deja că se votează acest proiect. Am anunțat public de mai multe ori. După ce plec, puteți minți ce vreți, dar nu cu mine de față.”
Joaca electorală cu pensiile militarilor durează deja de aproape o lună. În timp ce legea propusă de liberali stă pe tușă în Parlament de pe 7 octombrie, Guvernul dă un punct de vedere cu nouă obiecții majore. Cu doar două zile în urmă, premierul Marcel Ciolacu promitea că va susține propunerea legislativă a liberalilor și că va face tot posibilul să treacă săptămâna aceasta de Legislativ.
Ce promisiune făcea Marcel Ciolacu privind pensiile militarilor pe 25 octombrie
„Respectul față de militari înseamnă, pentru mine, în primul rând respectarea drepturilor. Susțin cu fermitate adoptarea proiectului prin care să fie eliminate inechitățile în aplicarea pensiilor militare într-un ritm accelerat: săptămâna viitoare va fi aprobat în Camera Deputaților, iar în două săptămâni va trece și de Senat. Fac apel către toți competitorii politici să nu mai folosească instituțiile statului în lupta electorală. Armata României, Poliția Română și toate celelalte instituții din sistemul național de apărare nu trebuie amestecate în disputele politice.”)
La o zi distanță, Hotnews a intrat în posesia punctului de vedere al Guvernului, care, surpriză, critică legea de la cap la coadă.
Executivul susține că „impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcţie la aproximativ 240 milioane lei. Asta duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei. ”
Acest lucru ar putea afecta deficitul, mai spun guvernanții. Iar criticile continuă - termenul de actualizare nu este bine definit, iar legea ar putea fi neconstituțională.
PNL aruncă vina pe partenerii de guvernare: PSD a refuzat procedura de urgență
Liberalii îi acuză pe social-democrați că au tot pus bețen-n roate propunerii lor privind pensiile militare.
Gabriel Andronache, deputat PNL: „PSD a refuzat procedura de urgență, așa cum am propus-o noi, la momentul în care a fost sesizată Camera Deputaților cu acest proiect și, refuzând procedura de urgență, aceasta este consecința. S-a așteptat publicarea punctului de vedere al Guvernului.”
Parlamentarii USR spun că ei susțin legea și că, de fapt, nici PNL, nici PSD nu ar dori-o cu adevărat.
Radu Miruță, deputat USR: „Cei de la PNL ar vrea să fie și în car, și în căruță. Ar vrea să declare public că susțin asta, însă nu fac nimic concret pentru ca asta să ajungă la vot.
Domnul Ciolacu crede că limba vorbită de dumnealui la ora 14 este diferită de limba pe care o vorbește la ora 16. Pentru că în punctul de vedere pe care l-a trimis Parlamentului desființează cu adevărat acest proiect de lege, însă atunci când dumneavoastră și colegii dumneavoastră din media îl întreabă nu spune că nu susține. Spune că e la latitudinea Parlamentului.”
5.000 de pensionari militari au protestat la finalul săptămânii trecute și s-au plâns că, după recalcularea pensiilor din august, au pierdut sute, dacă nu chiar mii de lei la pensie.