Prețul petrolului a ajuns la un minim al ultimelor 7 săpătămâni,pe fondul scăderii cererii mondiale de carburanți. Cotațiile barilulului au scăzut cu peste 8 procente în decurs de o lună.
Scăderile se simt și la pompă. Însă doar pentru motorină, care a înregistrat 5 ieftiniri consecutive. Este semnul că economia mondială este sub așteptări.
Așteptările pesimiste privind creșterea economică a Statelor Unite și de reducere a dobânzii de referință au dus la o scădere a cotațiilor barilului de petrol.
Petrolul Brent, scădere și de peste 8% în decurs de o lună
Contractele pentru petrolul Brent cu livrare în iulie au înregistrat o scădere de un procent într-o singură zi și de peste 8% în decurs de o lună. Sunt cele mai scăzute niveluri din 12 martie până în prezent. Ele se plasează în teritoriul supravândut, situație cu care nu ne-am confruntat de la finalul anului trecut.
Ieftiniri la pompă s-au înregistrat doar la motorină, care a ajuns la nivelul de la începutul lunii februarie, după 5 scăderi consecutive. Un litru de motorină se vinde în medie cu 7 lei și 31 de bani. În schimb, benzina se fixează la prețul de 7 lei și 38 de bani. Diferența dintre benzină și motorină a crescut în acest început de lună.
Un plin de benzină, la un rezervor de 50 de litri, costă mai mult cu aproximativ 12 lei. În procente se traduce printr-un avans de aproape trei la sută în decurs de 30 de zile. În schimb, motorina a scăzut cu peste un procent. Iar un plin s-a ieftinit cu apromativ 8 lei.
Însă la jumătatea anului, indiferent de cotațiile internaționale, în România, prețul carburanților va mai crește odată cu a doua tranșă de majorare a accizelor, cu 43 de bani pentru benzină, și cu 40 de bani la motorină.