Pași mici pentru tratarea marilor arși din România. În timp ce Ministrul Sănătății se laudă cu proiecte care sunt încă doar pe hârtie, societatea civilă mai pune câte o cărămidă pentru rezolvarea situației. Organizația Salvați Copiii a dotat Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București cu aparatură medicală în valoare de 120.000 euro. Anual aici sunt tratați peste 800 de copii cu arsuri. La 8 ani de la tragedia din Colectiv, autoritățile au demarat construirea unei noi secții la acest spital, care va avea 15 paturi dedicate marilor arși.
Vasile are 23 de ani și este din Suvceava. Pe când avea doar 2 ani a suferit arsuri grave. Medicii de acolo l-au trimis de urgență la București, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Mircea Enescu, medic primar, chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă: ”A venit cu mama lui carbonizat, din nordul țării, n-avea nicio șansă de supraviețuite.”
Vasile Berevlan, fost pacient și student în anul V la medicină: ”A fost o arsură cu lichid fierbinte, iar de atunci am tot suferit intervenții chirurgicale în acest spital până după 18 ani.”
Experiența l-a determinat Vasile să își dorească să fie doctor.
Vasile Berevlan, fost pacient și student în anul V la medicină: ”Fiind pacient în această secție mult timp am avut ocazia de a vedea din perspectiva de pacient ce înseamnă, dar totodată intrând la medicină am observat și din perspectiva profesională ce înseamnă a fi chirurg plastician.”
Mircea Enescu, medic primar, chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă: ”A suferit nenumărate intervenții chirurgicale și pot să vă spun întâmplător, pur și simplu, având atâtea intervenții, l-am și fotografiat. Și într-o prezentare pentru studenții de la medicină, chirurgi, la Palatul Parlamentului, am făcut o prezentare și vorbeam, mă ambalam și explicăm și la un moment dat se ridică el și spune acela sunt eu.”
Organizația Salvați Copiii a dotat 3 secții ale spitalului
Pentru a practica medicina este nevoie nu doar de personal specializat, ci și de spații și aparatură adecvată. La Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București există singura secție din țară care îngrijește cazurile de arsuri grave la copii. Ministerul Sănătății abia a început lucrările pentru construirea unei nou corp de clădire. Între timp, Organizația Salvați Copiii a donat spitalului aparatură de ultimă generație.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: ”Secția clinică de chirurgie plastică, coordonată de prof.dr. Dan Mircea Enescu. Cu toate că au cazuri extrem de dificile, în ultimii 10 ani, rata mortalității a fost sub 1%. Dotarea pentru departamentul de chirurgie plastica constă într-o donație de 65.500 de euro: 2 electrocautere, sistem de lupe cu lumină, electrocardiograf, calculatoare, aparate foto, imprimantă.”
Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Au demarat efectiv procedurile pentru construcția Centrului de arși pentru copii, pentru că știam și de-a lungul timpului, împreună cu dl. profesor Enescu, am colaborat pe partea de îngrijiri pentru copiii arși.”
Construirea noii secții pentru copiii arși are termen de finalizare februarie 2025. Anual, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” sunt internați aproximativ 800 de copii cu arsuri, dintre care aproximativ o treime în stare foarte gravă.