În 2023 a murit cea mai vârstnică persoană din lume, fostul șef al mafiei siciliene și fotbalistul care a înscris 13 goluri la o singură Cupă Mondială.
Au murit și mulți artiști și oameni care au devenit un reper în industriile în care au activat.
Personalități din România care au murit în 2023
Mitică Popescu (3 ianuarie, 86 ani)
Actorul Mitică Popescu a murit internat la Spitalul Elias din București. Actorul ar fi avut probleme cardiace, dar şi alte comorbidităţi.
Actorul a fost internat pe 27 decembrie 2022, iar starea lui s-a agravat pe 30 decembrie.
Mitică Popescu a debutat în anul 1973 la Teatrul Mic, în piesa „Philadelphia eşti a mea”. Cea mai mare parte a carierei, actorul a jucat pe scena Teatrului Mic.
Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul ''Moromeţii''.
Răzvan Theodorescu (6 februarie, 83 ani)
Răzvan Theodorescu a fost vicepreședintele Academiei Române, istoric de artă și doctor în ştiinţe istorice.
De-a lungul anilor a ocupat mai multe funcții: Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, Secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, Profesor la Universitatea de Arte, Membru titular al Academiei Române din 2000 (corespondent - 1993).
De asemenea, acesta a fost director general al Televiziunii Române (1990-1992) și ministru al Culturii (2000-2004).
Mihai Șora (25 februarie, 106 ani)
Filosoful și eseistul Mihai Șora i-a avut profesori la Universitatea București pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar asistent universitar i-a fost Mircea Eliade.
A fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, făcând parte din guvernul condus de Petre Roman. A demisionat din funcţie în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, refuzând apoi să mai ocupe funcţii în cadrul administraţiei de stat.
Victor Babiuc (26 februarie, 84 ani)
Victor Babiuc a fost ministru al Apărării între 1996 și 2000, dar și ministru de Interne și al Justiției, în cabinetele conduse de Theodor Stolojan, Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu. El a ocupat și funcția de președinte al Camerei de Comerț.
În anul 2013, a fost condamnat în dosarul schimburilor de terenuri ale MApN și a stat aproape un an în închisoare. Victor Babiuc și-a petrecut ultimii ani din viață departe de spațiul public.
Rudel Obreja (12 martie, 57 ani)
Fostul președinte al Federației Române de Box suferea de cancer pancreatic, iar în iulie 2022, fusese eliberat din închisoare pentru a se trata. A fost președintele federației timp de opt ani, în perioada 2004-2012.
Născut la Galați, Rudel Obreja a fost vicecampion european la box, în 1989, la Atena, și apoi medaliat cu bronz la Mondialul din 1989, la Moscova. De asemenea, pugilistul a participat cu România la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984.
În timp ce era președinte a adus ultima medalie de box la Jocurile Olimpice, în 2004.
Radu Cosașu, (23 aprilie, 92 ani)
A fost scriitor, autor de nuvele apreciat, dar și jurnalist sportiv.
Radu Cosașu s-a născut pe 29 octombrie 1930, la Bacău. Încă de tânăr, a fost atras de numeroase domenii: literatură literatură, publicistică, cinematografie, teatru, muzică, sport.
A rămas în memoria tuturor drept decanul presei sportive românești. Acesta a încetat din viață la Spitalul "Elias" din București.
Dan Matei Agathon (20 iulie, 73 ani)
Dan Matei Agathon a fost ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 - 1996 (Guvernul Nicolae Văcăroiu) și 2000- 2003 (Guvernul Adrian Năstase).
A rămas cunoscut sub numele de "ministrul Dracula", pentru că în 2001 a propus proiectul Dracula Park, un parc tematic în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari.
Mii de români au investit, la acea vreme în acțiuni, însă parcul nu a mai fost construit niciodată.
Constantin Bălăceanu Stolnici (20 august, 100 ani)
Medicul neurolog profesor Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la 6 iulie 1923, la Bucureşti.
Este primul care a introdus în România conceptele şi metodele ciberneticii în domeniului neurofiziologiei, iar contribuţiile sale îl situează printre pionierii în domeniu pe plan mondial.
Pe 7 iulie 2003, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Ordinul naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler.
Rona Hartner (23 noiembrie, 50 ani)
Actrița Rona Hartner se lupta de mai mult timp cu cancerul, o boală de care declarase că s-a vindecat, dar care i-a recividivat.
Născută în România, la București, Rona Hartner era stabilită în Franța. La vârsta de 19 ani, ea s-a înscria la Școala de Muzică "Titu Maiorescu", însă un an mai târziu se decide să studieze la Academia de Teatru și Film din București.
Cel mai cunoscut rol al Ronei Hartner a fost cel de protagonistă în filmul "Gadjo dilo" ("Străinul nebun"), filmat în România. Interopretarea sa a fost răsplătită cu "Leopardul de aur" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.
Personalități din străinătate care au murit în 2023
Gina Lollobrigida (16 ianuarie, 95 ani)
Gina Lollobrigida a devenit celebră în anii '50, perioadă în care a fost considerată un sex-simbol ce ilustra renașterea vibrantă a Italiei după cel de-al Doilea Război Mondial.
Gina Lollobrigida a devenit fotografă şi sculptoriţă după ce s-a retras din industria cinematografică.
Lucile Randon (18 ianuarie, 118 ani)
Lucile Randon s-a născut în 1904 și a luat numele de Sora Andre după ce a devenit membră a unui ordin catolic caritabil în 1944.
Ea a lucrat în mai multe spitale din Franța, până când s-a pensionat în 1979.
Cea mai vârstnică persoană din lume este acum Maria Branyas Morera, care are 116 ani și trăiește în Spania.
Julian Sands (ianuarie 2023, 65 ani)
Actorul britanic Julian Sands era un pasionat de drumeții și alpinism. El a fost dat dispărut pe 13 ianuarie, după ce a plecat într-o drumeție în apropiere de Mount Baldy, la est de Los Angeles. Regiunea a fost lovită de furtuni puternice în timpul iernii.
Sands, care s-a născut, a crescut și a început să joace în Anglia, a lucrat constant în lumea filmului și în televiziune, acumulând peste 150 de credite într-o carieră de 40 de ani. În decursul unui interval de 10 ani, între 1985 și 1995, a interpretat roluri importante într-o serie de filme apreciate.
Paco Rabanne (3 februarie, 88 ani)
Paco Rabanne, pe numele său real Francisco Rabaneda Cuervo, s-a născut 18 februarie 1934, în localitatea Pasaia din Țara Bascilor, Spania.
El a devenit celebru pe plan internațional în anii '60 și s-a retras din lumea modei în 1999.
Cunoscut inițial pentru creațiile sale metalice, Paco Rabanne și-a prezentat prima colecție în anul 1966, folosind materiale plastice. Colecția de debut, intitulată "12 rochii imposibil de purtat în materiale contemporane", a stârnit controverse în presa franceză de modă, moment în care Rabanne a dobândit notorietate.
Christian Atsu (februarie, 31 ani)
Christian Atsu, fostul atacant al echipelor Chelsea și Newcastle, a murit în urma cutremurului din Turcia și Siria.
Echipele de salvatori au descoperit trupul lui Atsu sub dărâmăturile unui bloc de lux cu 12 etaje din orașul turc Antakya.
Just Fontaine (1 martie, 89 ani)
În 1958, Just Fontaine a marcat 13 goluri în numai șase partide jucate pentru Franța. Atacantul a marcat, practic, în fiecare meci în care a fost pe teren. Performanța a fost, însă, suficientă pentru ca acesta să intre în topul celor mai buni marcatori din istoria Cupei Mondiale, fiind egalat anul acesta de Lionel Messi, după turneul final din Qatar.
Fontaine a fost nevoit să se retragă din activitate la vârsta de 28 de ani, din cauza accidentărilor, astfel că nu a mai apărut la niciun alt Campionat Mondial de Fotbal.
Moonbin (19 aprilie, 25 ani)
Starul k-pop Moonbin a fost membru al trupei Astro și a cântat, de asemenea, cu o formație numită Moonbin & Sanha. Încă din copilărie, s-a alăturat programului de stagiatură al casei de discuri Fantagio și a fost actor și model, înainte de a-și face debutul cu Astro în februarie 2016.
Grupul era format inițial din șase cântăreți, dar un membru a părăsit trupa în februarie 2023.
Fanii au transmis mii de mesaje de condoleanțe în urma anunțului făcut de casa de discuri.
Tina Turner (24 mai, 83 ani)
Regina rock'n roll-ului a murit în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveția, în urma unor probleme de sănătate.
Tina Turner (nume real Anna Mae Turner, născută Bullock) s-a născut la 26 noiembrie 1939, în orăşelul Nutbush din statul american Tennessee. Când era adolescentă, mergea deseori să asculte muzică la Club Manhattan din St. Louis, unde într-o seară, l-a cunoscut pe Ike Turner, solistul de la Kings of Rhythm. Atunci viaţa ei s-a schimbat, devenind în scurt timp principala vocalistă a trupei Kings of Rhythm
Considerată una dinte cele mai apreciate artiste din lume, Tina Turner și-a început cariera în anii '50, în primii ani ai rock'n roll-ului ca stil muzical.
Prin stilul ei muzical și baladele cu versuri fără menajamente, Turner se potrivea perfect cu peisajul pop al anilor '80, în care fanii muzicii apreciau sunetele produse electronic și disprețuiau idealismul din epoca hippie.
Silvio Berlusconi (12 iunie, 86 ani)
Berlusconi a murit la spitalul San Raffaele din Milano. Acesta suferea de leucemie.
Cel mai proeminent politician italian timp de aproape două decenii lasă în urmă gafe repetate și o listă lungă de scandaluri, dușmani și critici duri, dar și admiratori.
În urma atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra SUA, Berlusconi a găzduit un summit care a îmbunătățit relațiile NATO-Rusia și un angajament post-Război Rece de a răspunde în comun la amenințările internaționale comune.
Însă mulți critici au considerat că acesta a compromis în mod repetat demnitatea funcției sale, făcând glume la limita acceptabilității. Cum ar fi momentul în care i-a spus unui europarlamentar german că îl va recomanda pentru un rol de kapo într-un film despre lagărele de concentrare.
Jane Birkin (16 iulie, 76 ani)
Cântăreața și acgtrișa Jane Birkin a fost cunoscută peste hotare pentru hitul ei din 1969, în care ea şi iubitul ei, regretatul cântăreţ şi compozitor francez Serge Gainsbourg, au cântat melodia "Je t'aime...moi non plus", conţinând versuri cu tentă sexuală explicită.
Născută la Londra la 14 decembrie 1946, Jane Birkin a fost fiica unui ofiţer şi a celebrei actriţe engleze Judy Campbell, ceea ce a adus-o în contact direct cu cinematograful încă de la o vârstă fragedă.
Primele sale roluri au fost în două filme premiate la Festivalul de Film de la Cannes, "Le Knakck", de Richard Lester, în 1965, şi, mai ales, "Blow-Up", de Michelangelo Antonioni.
Sinéad O'Connor (26 iulie, 56 ani)
Cântăreața de origine irlandeză Sinead O'Connor, cunoscută pentru hitul "Nothing Compares 2 U", a murit la un an după ce fiul ei de 17 ani s-a sinucis.
După acest episod, artista, care și-a schimbat numele în Shuhada' Sadaqat în 2018, când s-a convertit la islam, ar fi fost văzută doar în Co Roscommon, Irlanda, și Londra.
În ultimul ei Tweet, O'Connor a postat o fotografie a lui Shane și a spus: "Trăiesc de atunci ca o creatură nocturnă, ca un strigoi. El a fost dragostea vieții mele, lumina sufletului meu”.
Carl Davis (3 august, 86 ani)
Compozitorul şi dirijorul britanic de origine americană Carl Davis, câştigător al premiului BAFTA, a murit în urma unei hemoragii cerebrale. Anunțul a fost făcut de familia sa. Acesta a murit la Spitalul John Radcliffe din Oxford.
S-a născut în 1936 la New York, unde şi-a început cariera artistică, înainte de a se muta la Londra în 1960. S-a căsătorit cu actriţa Jean Boht în 1970. Ei au două fiice, Hannah şi Jessie, şi trei nepoţi, Molly, Fred şi Alice.
Toto Cutugno (22 august, 80 ani)
Cântăreţul şi compozitorul italian Toto Cutugno a fost cunoscut în special pentru hitul său din 1983 "L'Italiano".
Toto Cutugno, pe numele său real Salvatore Cutugno, a murit la Spitalul San Raffaele din Milano după o îndelungată suferinţă, care se agravase.
De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artişti, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul.
Evgheni Prigojin (23 august, 62 ani)
Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner se afla la bordul unui avion militar care s-a prăbușit la nord de Moscova. Cei opt membri din echipajul au fost declarați morți.
Prigojin a fost jucătorul-cheie al lui Putin în războiul din Ucraina, până la momentul rebeliunii armate din Rusia, condusă de acesta. A fost exilat în Belarus, iar la fix două luni de la rebeliune, avionul lui s-a prăbușit.
Prigojin a deschis primul restaurant de lux din Sankt Peterburg. De aici i se trage și porecla de "bucătarul lui Putin", însă el a precizat, la un moment dat, că ar fi mai potrivit să i se spună "măcelarul lui Putin". Ulterior, firmele sale au devenit furnizorul de catering al Kremlinului, iar apoi furnizau prânzul în școli și în armată. Din anii 2000, el a devenit un apropiat al lui Putin.
Charlbi Dean (31 august, 32 ani)
Charlbi Dean a devenit cunoscută în întreaga lume după ce filmul în care aceasta a jucat alături de Woody Harrelson a câștigat Marele Premiu la Cannes.
Actrița a murit subit, într-un spital din New York. Nu se cunoaște afecțiunea de care aceasta suferea.
Charlbi Dean s-a născut în anul 1990 la Cape Town, în Africa de Sud. La 6 ani, a devenit model. Cariera în cinematografie a început-o la 20 de ani.
Mircea Snegur (14 septembrie, 83 ani)
A fost primul președinte al Republicii Moldova.
În perioada 1981-1985, Mircea Snegur este prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ al PCM. Din 1985 pînă în 1989 deţine funcţia de secretar al CC al PCM.
Din 1989 până în 1990 a activat în calitate de Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi de Preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.
Matteo Messina Denaro (25 septembrie, 61 ani)
Fostul lider al mafiei siciliene, Matteo Messina Denaro a murit într-un spital din centrul Italiei.
Temutul interlop suferea de cancer la colon pentru care a cerut tratament în timp ce era fugar.
Născut la 26 aprilie 1962 în Castelvetrano, în sud-vestul Siciliei, Matteo a fost introdus în crima organizată încă de la o vârstă fragedă. Tatăl său, Don Ciccio, era liderul clanului local, foarte iubit de "capo dei capi" Salvatore Riina (1930-2017).
Michael Gambon (29 septembrie, 82 ani)
Actorul s-a făcut cunoscut în special pentru că l-a interpretat pe Albus Dumbledore în franciza cinematografică ”Harry Potter”.
Michael Gambon a jucat rolul îndrăgitului vrăjitor în șase dintre cele opt filme de succes din 2004 până în 2011, după ce l-a înlocuit pe regretatul Richard Harris. Michael Gambon a fost un actor apreciat, care a primit trei premii Olivier, două premii Screen Actors Guild și patru Premii Bafta de-a lungul celor șase decenii de carieră.
În 1999, a fost numit cavaler de către Regina Elisabeta a II-a pentru serviciile aduse teatrului.
Matthew Perry (29 octombrie, 54 ani)
Matthew Perry, care l-a interpretat pe personajul Chandler Bing în sitcomul de succes ”Friends”, a fost găsit mort în locuinţa sa din Los Angeles.
O examinare post-mortem a concluzionat că Perry a murit din cauza efectelor acute ale ketaminei. Printre factorii care au dus la deces se numără și "înecul, boala coronariană şi efectele buprenorfinei", analgezic utilizat pentru a trata tulburările ce apar din cauza consumului de opioide.