Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți începi ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Qanoua, ucis într-un atac aerian israelian

  • Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abdel-Latif Al-Qanoua, a fost ucis într-un atac aerian israelian în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat joi presa afiliată Hamas, fiind cel mai recent atac soldat cu moartea unui lider al grupării palestiniene de când Israelul a reluat operațiunile în enclavă, relatează Reuters.
  • Qanoua a fost ucis în cortul său în Jabalia, a declarat televiziunea Al-Aqsa, condusă de Hamas.
  • În aceeași lovitură au fost rănite mai multe persoane, în timp ce în atacuri separate au fost ucise cel puțin șase persoane în orașul Gaza și una în Khan Younis, sudul Gazei, au declarat surse medicale.

Citește mai mult despre moartea purtătorului de cuvânt al Hamas

În relațiile transatlantice Europa va acționa calm și rațional, dar „nu în genunchi”, spune Donald Tusk

  • Potrivit șefului guvernului polonez, „dacă de cealaltă parte a Atlanticului auzim atât de des declarații care arată o lipsă de simpatie pentru Europa, ca să spunem așa, putem concluziona că Europa este cea care trebuie să-și asume responsabilitatea de a asigura supraviețuirea acestei relații transatlantice”.
  • „Reacția noastră ar trebui să fie aceea de a acționa astfel încât să putem supraviețui acestei perioade dramatice, deoarece, pentru noi, problema bunelor relații transatlantice este strategică”, a declarat premierul polonez.
  • Aceste relații „trebuie să supraviețuiască nu doar unui mandat, unui prim-ministru sau unui președinte de o parte sau de alta a Atlanticului”, a subliniat el.

Citește mai mult despre deciziile pe care le-a luat Europa.

Jurnalistul Mark Lowen, arestat și deportat din Turcia, pentru că a relatat despre protestele anti-Erdogan

  • Un reportar BBC, Mark Lowen, care relata despre protestele din Istanbul, a fost arestat în Turcia și apoi deportat. El a stat în arest 17 ore.
  • Autoritățile turce au spus că el „reprezintă o amenințare la adresa ordinii publice”.
  • „A fi arestat și deportat din țara în care am locuit până acum timp de cinci ani și pentru care am atâta afecțiune a fost extrem de dureros. Libertatea presei și informarea imparțială sunt fundamentale pentru orice democrație”, a fost declarația reporterului BBC.

Citește mai mult despre arestarea jurnalistului Mark Lowen.

UPDATE CCR: Legile privind doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare - constituționale

  • Legea care ar permite României să doboare dronele rusești care încalcă spațiul aerian al țării a fost contestată la Curtea Constituțională, iar judecătorii au dezbătut sesizarea formulată de partidele AUR, POT și SOS.
  • Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, sesizările AUR, POT și S.O.S. România privind legea referitoare la controlul utilizării spațiului aerian și cea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român, stabilind că actele normative sunt constituționale.
  • Parlamentul a adoptat la finalul lunii februarie proiectul de lege care ar crea cadrul legal pentru doborârea dronelor care intră ilegal în spațiul aerian al României.

Citește mai mult despre legile privind doborârea dronelor în România

Nu doar că NATO nu se diminuează, dar chiar se și întărește pe flancul estic. Bolojan a spus ce înseamnă asta pentru România

  • Oprirea războiului din Ucraina continuă să fie principalul subiect în toate cancelariile Uniunii Europene în acest moment.
  • La summitul de la Paris, care tocmai s-a terminat, au fost discutate mai multe aspecte referitoare atât la pace, cât și la ceea ce va fi după o eventuală pace. Iar președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat și el.
  • România are un rol-cheie în această problemă, în special datorită poziției geostrategice. În acest sens, multă lume s-a întrebat ce anume ar avea de câștigat România de pe urma contribuirii la ajutarea Ucrainei.

Citește mai mult despre întărirea flancului estic

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE