Divizia 101 Aeropurtată, unitatea de elită a Armatei americane a revenit în Baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Soldații americani asigură prin rotație securitatea flancului estic al NATO. Aceștia vor sta nouă luni în România.
Divizia 101 Aeropurtată „Task Force Strike” este specializată în acțiuni de asalt aerian.
Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: „Divizia 101 aeropurtată a statelor unite ale americii este pentru a doua oară la noi în țară. Prima oară a fost dislocată în 2022 odată cu începerea cu începerea conflictului din Ucraina. Vorbim despre o unitate de elită care va executa misiuni în comun împreună cu militarii români dar și cu militarii italieni care asigură în acest moment rotația trupelor de poliție aeriană.”
Extrem de bine antrenați, cu misiuni în teatre de război din Irak sau Afganistan, militarii sunt pregătiți pentru orice provocare.
Colonel Duke Reim, Comandantul Brigăzii a 2-a, Divizia 101 Aeropurtată: „Ceea ce facem noi aici în termeni de descurajare și pregătire este esențial pentru ceea ce ne dorim să realizăm pentru a păstra suveranitatea zonei. Unul dintre lucrurile importante pe care le-am realizat aici este parteneriatul, modul în care putem să lucrăm împreună, pentru că modul în care vom continua să descurajăm agresiunile este prin colaborare.”
Schimb de forțe: Divizia 101 Aeropurtată înlocuiește Brigada 10 Munte
Divizia 101 Aeropurtată înlocuiește Brigada 10 munte care a asigurat misiunile americanilor în ultimele 9 luni.
Colonel J. „Josh” Glonek, comandantul Brigăzii a 3-a, Divizia a 10-a Montană: „Urmărim îndeaproape războiul din Ucraina, înțelegem tot ce se întâmplă acolo și cum evoluează lucrurile pe câmpul de luptă. Aici, în România, precum și în alte țări de pe Flancul Estic unde avem baze, avem parteneriate excelente cu aliații noștri. Ne-am antrenat mult împreună și cred că suntem foarte pregătiți pentru orice s-ar putea întâmpla.”
Baza Militară din Mihail Kogălniceanu găzduiește în prezent aproape 4.000 de militari americani. Alături de cei italieni, aceștia fac misiuni de poliție aeriană după plecarea detașamentului spaniol care a vegheat la siguranța flancului estic, cu 150 de militari şi şase aeronave Eurofighter Typhoon. În baza din județul Constanța, ar putea fi cantonați 10 mii de militari NATO, dar și famiile acestora, odată cu lucrările de extindere a unității. Aceasta se va transforma într-un mic oraș: va avea spital, grădiniță, școală și magazine.