Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paul al României poate fi extrădat în România. Alina Gorghiu: ”Instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui”

Paul al României, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, va putea fi extrădat în România, după ce instanța de fond din Malta a decis predarea acestuia. Anunțul a fost făcut, marți, de Alina Gorghiu, ministrul Justiției, care a evidențiata că hotărârea nu este definitivă în acest caz.

”Instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României. El a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu și pentru un prejudiciu de 9,5 milioane de euro.

Este o decizie așteptată de Ministerul Justiției și de statul român, care face constant eforturi pentru aducerea fugarilor în țară. Hotârârea nu este definitivă, poate fi atacată”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Aproape 400 de fugari, aduși în țară până la jumătatea lunii iunie

”Până la jumătatea lunii iunie au fost aduși în țară 383 de fugari.

Clasamentul țărilor din care au fost aduși cei mai mulți este condus de Marea Britanie, urmată de Germania și Italia.

Reamintesc că Legea fugarul plătește este în vigoare din 7 iunie. Începând cu această dată, toți fugarii vor fi obligați să suporte costurile aducerii lor în țară. Între timp, este așteptată decizia Curții Constituționale privind legea prin care sustragerea de la executarea pedepsei este asimilată infracțiunii de evadare”, a mai precizat Alina Gorghiu.

Pe 29 aprilie, instanța din Malta a decis ca Prinţul Paul al României să fie arestat preventiv.

Prinţul Paul al României, condamnat în dosarul "Ferma Băneasa"

În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar prinţul Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare cu executare.

De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracţional organizat. Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov.

Alte condamnări: Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela - 5 ani, Robert Roşu (avocat) - 5 ani, Niculae Dima - 4 ani, Caterina Popa - 4 ani, Gheorghe Olteanu - 4 ani, Valentin Delcea - 4 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Totodată, au fost condamnaţi cu suspendare Dragomira Gheorghiţă, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE