Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Partidele de extrema dreapta din Franța cred că peste un an parlamentul va fi dizolvat din nou

La Paris, zeci de parlamentari de extremă dreapta, nou aleși, au ajuns pentru prima dată la viitorul lor loc de muncă, sediul Adunării Naționale a Franței. În ciuda înfrângerii surprinzătoare a formațiunii extremiste Adunarea Națională în fața unei coaliții de stânga, urmată de alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron, extrema dreapta a obținut câștiguri semnificative. 

Partidul Adunarea Națională, condus de Jordan Bardella și Marine Le Pen, a reușit să convingă destui francezi că merită votul. De la 89 de locuri în 2022 a reușit să obțină 123 în parlament. În acest fel, ei vor avea un rol cheie în menținerea sau răsturnarea viitorului guvern. Și un lucru este clar - vor bloca orice prim-ministru de stânga. Unii cred că singura cale de ieșire din criza instituțională care se profilează este o nouă dizolvare a parlamentului, care poate avea loc doar anul viitor. 

Philippe Ballard, deputat, partidul adunarea națională: ”Am conturat perspectivele politice, este un salt în necunoscut, este o mlaștină, așa cum au numit-o Marine Le Pen și Jordan Bardella. Apoi am discutat despre viitor. În afară de o dizolvare peste un an, nu vedem altă soluție, așa că vom începe din nou campania peste un an.” 

Lupta pentru fotoliul de la Palatul Matignon

Bătălia pentru fotoliul de la Palatul Matignon, acolo unde lucrează premierul Franței, continuă în rândul alianțelor politice și partidelor care au intrat în noul Parlament. Tabăra prezidențială se luptă să găsească aliați în încercarea de a bloca ajungerea la putere a unui guvern de stânga.

Aurore Bergé, ministrul delegat pentru egalitatea de gen și combaterea discriminărilor: ”Am avertizat foarte clar că dacă mâine Noul Front Popular (coaliția de stânga) ar trebui să guverneze și ar exista un singur membru al LFI (partidul Franța Nesupusă), atunci va exista o moțiune de cenzură și guvernul va cădea. Trebuie să creăm o alianță dincolo de blocurile actuale, care sunt paralizate.”

Pe partea stângă a politicii din Franța, partidele promit că vor veni cu un nume pentru prim-ministru în această săptămână și insistă că sunt capabile să conducă Franța ca guvern minoritar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE