Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine va conduce Franța lui Macron. Țara se confruntă cu o potențială paralizie politică

Franța se confruntă cu un parlament în curs de alcătuire și cu o potențială paralizie politică. Niciuna dintre alianțele politice nu a câștigat majoritatea absolută de 289 de locuri necesare pentru a forma un guvern. Marea întrebare acum este cine ar putea guverna Franța și care sunt formulele posibile.

Franța se confruntă cu un parlament în curs de alcătuire și cu o potențială paralizie politică

Pentru că alianța de stânga Noul Front Popular a ieșit pe primul loc în alegerile legislative, ea ar trebui să numească premierul, dar au existat multe certuri interne în cadrul stângii cu privire la cine ar trebui să conducă executivul. Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii Franța Nesupusă, a declarat în repetate rânduri că este gata să își asume rolul.

Erwan Lecœur, sociolog și expert în extrema dreapta: „Mélenchon este atât o figură influentă, cât și una care poate diviza, care respinge mulți alegători, așa că va reprezenta o problemă serioasă dacă va fi nominalizat. Problema cu stânga și Partidul Verde este că nu au un prim-ministru evident pe care să-l nominalizeze. Mulți oameni din stânga spun că ar putea fi Mélenchon, alții spun că nu poate fi el”.

Un guvern minoritar, susținut de mai puțin de 289 de deputați, ar însemna că alianța de stânga ar trebui să trăiască sub amenințarea constantă a unui vot de neîncredere din partea altor partide. Emmanuel Macron ar putea încerca să construiască o coaliție fragilă, cu moderații din partidele de stânga și dreapta, dar această opțiune pare mai puțin probabilă după ce mai mulți lideri de partid și-au exprimat opoziția față de crearea anumitor alianțe.

Benjamin Morel, expert constituțional: „Suntem într-o situație de relativă paralizie politică, așa că ar putea fi posibil să construim o coaliție curcubeu fragilă, dar există încă o diferență semnificativă din punct de vedere ideologic între Partidul Verde și Partidul Republican. Vom vedea o mulțime de grupuri politice mici în Parlament și, cu perspectiva unor noi alegeri într-un an, ar putea duce la faptul că multe partide nu fac favoruri reale altora”.

O altă opțiune pentru Macron ar fi numirea unui guvern tehnocrat cu miniștri fără afiliere politică specială, care să se ocupe de afacerile curente. Cu toate acestea, unii experți resping ideea că aceasta ar fi soluția.

Nicolas Tenzer, cercetător principal, Centrul pentru Analiza Politicilor Europene: „Un guvern tehnocrat face întotdeauna alegeri politice. Să luăm, de exemplu, bugetul. Bugetul este o alegere politică. În septembrie veți avea un proiect privind finanțele Republicii. Vor exista unele opțiuni pentru a da mai mult educației, justiției sau afacerilor externe. Deci nu există un guvern tehnocrat în sine. Trebuie să risipim acest tip de iluzie”.

Prima sesiune a noii Adunări Naționale a Franței va avea loc pe 18 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE