Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este unicul operator de transport și sistem al energiei electrice din România, cu un rol strategic la nivel regional. Transelectrica este o societate pe acțiuni, administrată în sistem dualist, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București, începând cu anul 2006.
Transelectrica îndeplinește următoarele funcții esențiale pentru buna funcționare a sistemului energetic național interconectat:
- Operator de transport al energiei electrice;
- Operator de sistem;
- Operator de măsurare și operator de alocare a capacităților de pe liniile de interconexiune.
Activitățile și obiectivele strategice ale Transelectrica
- Asigurarea securității în alimentarea consumatorilor și a siguranței funcționării Sistemului Electroenergetic Național (SEN), inclusiv a condițiilor tehnice privind calitatea energiei electrice, prin activitatea de conducere și comandă prin dispecer a funcționării SEN și activitatea de mentenanță și intervenție asupra Rețelei Electrice de Transport (RET);
- Administrarea pieței de electricitate și administrarea unor segmente de bază ale acestei piețe, inclusiv a piețelor cuplate la nivel regional/european;
- Dezvoltarea Rețelei Electrice de Transport și a infrastructurii necesare funcționării corespunzătoare a tuturor participanților la piața de energie, respectiv a consumatorilor, producătorilor și furnizorilor de energie electrică, garantând accesul reglementat la RET, în condiţii de transparenţă, nediscriminare şi echidistanţă pentru toţi participanţii. În acest sens, pentru accelerarea investițiilor necesare dezvoltării și modernizării Rețelei Electrice de Transport în acord cu cerințele europene, Transelectrica are un Plan de Dezvoltare pe o perioadă de zece ani, revizuit din doi în ani și aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care include proiecte strategice, de importanță națională și internațională.
Cu o rețea electrică de transport extinsă, care include 81 de stații electrice de transformare și peste 9.000 km de linii electrice aeriene de înaltă tensiune, Transelectrica garantează menținerea în condiții de eficiență economică a calității serviciului de transport și de sistem și a siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, în conformitate cu reglementările în vigoare și cu standardele asumate la nivel european.
Transelectrica este un partener de tradiție al târgului de carieră POLIJOBS, reafirmându-și cu fiecare ediție angajamentul de a sprijini și forma noile generații de ingineri care vor contribui la dezvoltarea Sistemului Electroenergetic Național. Colaborarea cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București prin evenimente de acest tip oferă o platformă valoroasă pentru a interacționa direct cu studenții și absolvenții pasionați de domeniul energetic, deschiși la provocările unui sector aflat în plină transformare.
Cum arată jobul și angajatul viitorului
„Suntem martori ai unei evoluții accelerate și traversăm o transformare profundă a sectorului energetic în ceea ce privește digitalizarea, tranziția verde și integrarea tot mai extinsă a surselor regenerabile. În acest context, Transelectrica este unul dintre actorii-cheie în modernizarea infrastructurii energetice și în asigurarea unui sistem energetic sustenabil și sigur.
Un aspect important pentru noi în identificarea resursei umane specializate este să atragem viitori specialiști care dețin o pregătire completă și multidisciplinară, adaptată dinamicii și provocărilor actuale din domeniul energetic. Astfel, jobul viitorului în cadrul Transelectrica va combina expertiza tehnică cu abilitățile digitale și interdisciplinare. Ne concentrăm pe direcții care includ: digitalizarea și automatizarea (dezvoltarea și întreținerea unor soluții inteligente pentru monitorizarea și controlul în timp real al rețelei naționale de transport al energiei electrice), proiecte complexe care să permită integrarea eficientă și sigură a energiei din surse solare și eoliene, planificarea strategică a tranziției energetice prin analize avansate pentru implementarea soluțiilor de decarbonizare și dezvoltarea infrastructurii energetice sustenabile.
Pentru Transelectrica, angajatul viitorului trebuie să aibă profilul unui inginer adaptat schimbării și să fie un profesionist bine pregătit tehnic, orientat spre inovație și învățare continuă.”
Care este perspectiva companiei asupra modului în care tehnologia schimbă piața muncii din România?
„În ultimii ani, tehnologia a transformat profund piața muncii din România, iar această evoluție continuă să redefinească modul în care lucrăm. Sectorul energetic, ca domeniu strategic, este unul dintre cele mai influențate de digitalizare, automatizare și noile tehnologii emergente. Din perspectiva Transelectrica, aceste schimbări optimizează operațiunile și procesele și impun noi cerințe de competențe. Tehnologiile avansate devin fundamentale pentru inovație și sustenabilitate, modelând viitorul industriei energetice.
Astfel, complexitatea tot mai mare a sistemului energetic necesită specialiști cu o pregătire solidă în competențe digitale avansate, esențiale pentru gestionarea eficientă a infrastructurii critice. Pe măsură ce tehnologia redefinește procesele de lucru, flexibilitatea și adaptabilitatea sunt două cerințe importante de care trebuie să ținem cont. Automatizarea proceselor și implementarea soluțiilor smart grid necesită profesioniști capabili să îmbine expertiza tehnică tradițională cu noile tehnologii digitale. Un alt efect major al procesului tehnologic este accelerarea tranziției către un sistem energetic sustenabil. În acest context, crește constant cererea de specialiști în integrarea energiei regenerabile și optimizarea eficienței energetice. Pentru a răspunde acestor provocări, Transelectrica investește în pregătirea noilor generații de profesioniști, oferindu-le acestora un mediu optim pentru formare și dezvoltare în domeniul energetic.”
POLIJobs, cel mai mare târg de locuri de muncă dedicat domeniilor tehnice, ingineriei, dar și științei din România
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București a organizat POLIJOBS 2024, cel mai mare târg de locuri de muncă dedicat domeniilor tehnice, ingineriei, dar și științei din România. Evenimentul a avut loc în perioada 19-20 noiembrie 2024, în campusul universității, și a reunit zeci de companii de top din industrie, care vor oferi sute de oportunități de carieră studenților și absolvenților universității.